spot_img
4.7 C
București
duminică, martie 3, 2024
AcasăAnalizeScandalul șomajului tehnic de la Realitatea

Scandalul șomajului tehnic de la Realitatea

-

MediaSind solicită conducerii Realitatea Media să facă public numărul angajaţilor care se află în şomaj tehnic şi lucrează în regim de voluntariat, potrivit unui comunicat remis marţi AGERPRES.

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind precizează că a luat act de reacţia administratorului special al SC Realitatea Media SA, Genoveva Grigoroscut, în urma apariţiei comunicatului de presă al MediaSind prin care semnala faptul că angajaţi ai instituţiei, aflaţi în şomaj tehnic, lucrează în regim de voluntariat, fără să aibă un contract semnat în acest sens.

- Advertisement -

„SRJ MediaSind consideră că, administraţia instituţiei, apelând la explicaţii puerile, pentru ‘a se spăla pe mâini’ ca Pilat, încearcă să-i facă părtaşi la ilegalităţile comise şi pe angajaţii care lucrează ca voluntari la sediul societăţii, deşi ei figurează în şomaj tehnic”, se menţionează în comunicat.

Totodată, reprezentanţii MediaSind susţin că salariaţii sunt consideraţi vinovaţi pentru că, potrivit administratorului special al SC Realitatea Media SA, „mai multe persoane au solicitat adeverinţe pentru a se putea deplasa şi doar acelea, ca urmare a cererii lor, au primit acea hârtie”.

- Advertisement -

„Aici apar unele probleme: 1) dacă adeverinţele au fost eliberate doar pentru deplasare, fără motivaţie legală, avem de-a face cu infracţiunile de înşelăciune şi zădărnicirea combaterii bolilor prevăzute de art. 244 şi 352 Cod Penal; 2) dacă ele certifică calitatea de voluntari pentru realizarea emisiunilor, este vorba tot de o acţiune ilegală, atât timp cât aceştia nu funcţionează în instituţie cu contract de voluntariat”, susţin reprezentanţii MediaSind.

Totodată, „pentru informarea corectă a opiniei publice”, SRJ MediaSind solicită conducerii Realitatea Media SA să facă public numărul şi funcţiile angajaţilor aflaţi în şomaj care, în această perioadă, lucrează înregim de voluntariat; să explice opiniei publice de ce a eliberat adeverinţă de angajator pentru deplasare la sediul RealitateaPlus – în regim de voluntariat angajaţilor care se aflau în şomaj şi nu aveau încheiate contracte de voluntariat; în cazul în care, în continuare, conducerea Realitatea susţine că nu lucrează cu angajaţi aflaţi în şomaj, atunci să explice cu ce personal îşi desfăşoară activitatea din moment ce producătorii, cameramanii, şefii de tură, sunetiştii se află în şomaj tehnic încă din data de 7 aprilie 2020, conform Deciziei administratorului special semnată în data de 6 aprilie 2020″, se menţionează în comunicatul MediaSind.

De asemenea, reprezentanţii sindicatului solicită administratorului special să răspundă dacă a solicitat în scris sau verbal şefilor de compartimente să cheme la serviciu, în regim de voluntariat, pe angajaţii care se află în şomaj tehnic.

„Referitor la ameninţările conducerii Realitatea Media de a ne acţiona în judecată, precizăm că la sediul MediaSind se află documente care demonstrează decizia administratorului special de a trimite în şomaj angajaţi ai SRTV, adeverinţe de angajator pentru voluntariat, precum şi alte probe care vor fi puse la dispoziţia instanţei şi a instituţiilor abilitate. Spre ilustrare, publicăm şi câteva fotografii făcute zilele trecute în sediul Realitatea Media chiar de către unii dintre şomerii – voluntari. Pe una dintre ele, care surprinde o secvenţă de emisie, nici nu ştim cum s-o catalogăm: umor involuntar sau satiră autocritică. Se poate observa că invitata emisiunii este ministrul muncii iar, pentru că vorbim de ‘funie în casa spânzuratului’, aşa cum se poate vedea scris pe burtieră, unul din subiectele ‘înfierate’ este chiar cel pe care l-am pus noi în discuţie.”, se mai precizează în comunicatul MediaSind.

Potrivit sursei citate, cunoscutul realizator Tv Costi Rogozanu a demisionat de la Realitatea Tv „în semn de protest faţă de presiunile patronatului asupra angajaţilor aflaţi în şomaj tehnic pentru că aceştia să lucreze în calitate de voluntari”.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img