Jurnalista Emilia Şercan spune că nu mai are lucrarea sa de licenţă şi nu poate confirma dacă documentul publicat de ”Turnul Sfatului” este autentic, ea precizând că a cerut deja informaţii facultăţii, iar marţi va merge la Sibiu în acest scop. Şercan vorbeşte şi despre intimidările la adresa sa din ultimul an şi susţine că aceste acuzaţii „neasumate bărbăteşte” apar acum pentru că a dus subiectul plagiatelor la un alt nivel. Jurnalista afirmă că de câteva luni a început să simtă că este ”o ţintă” şi că nu are nicio îndoială că se încearcă scoaterea sa definitivă din presă.
Jurnalista a publicat pe Facebook, sâmbătă seară, un mesaj în care răspunde acuzaţiilor că şi-a plagiat lucrarea de licenţă, precizând că a revenit în ţară vineri noapte.
Ea spune că în primul rând vrea să afle dacă lucrarea de licenţă pusă în discuţie este lucrarea sa, precizând că nu mai are un exemplar pentru verificare, însă speră că marţi, când va merge la Sibiu, va putea stabili autenticitatea lucrării.
„De aici trebuie plecat, pentru că termenul de păstrare a lucrărilor de licenţă în arhiva unei facultăţi este de cinci ani, potrivit legislaţiei trecute şi actuale. Lucrarea prezentată de Turnul Sfatului nu are nicio ştampilă care să-i ateste autenticitatea. Am cerut deja în scris o serie de informaţii de la Facultatea de Socio-Umaniste, în care s-a „topit” fosta Facultate de Ştiinţele Comunicării şi Jurnalism din Sibiu, iar marţi o voi face şi în persoană”, afirmă Emilia Şercan.
Ea spune că a scris în lucrarea de licenţă despre calomnie şi proba verităţii, însă nu are memorie fotografică astfel încât să îşi aducă aminte, după 14 ani, fiecare frază, pasaj sau pagină.
„Despre contextul în care se produc aceste acuzaţii trebuie să spun, de asemenea, nişte lucruri, sec, rece, fără a mă victimiza. De când am început să scriu despre plagiate, am ştiut în ce mă bag, am ştiut că lupta este disproporţionată, că scriu despre Sistem în ansamblul său, şi nu atât despre indivizi. De-a lungul acestor aproape doi ani am trăit multe experienţe – de altfel, în cartea care abia a ieşit pe piaţă povestesc ce s-a întâmplat pe parcursul primelor şase luni în care am documentat subiecte care au atins Sistemul şi Statul la vârf. Povestesc despre încercările unora de a mă determina să nu mai scriu, de a mă cumpăra şi despre capcanele care mi-au fost întinse. Cartea am scris-o în două săptămâni şi jumătate, de asta cuprind doar primele şase luni. Dacă aş fi avut mai mult timp la dispoziţie aş fi scris şi despre sfaturile „prietenesti” de a abandona subiectul, despre intimidările la care am fost supusă şi despre ameninţările primite anul trecut”, mai scrie jurnalista, întrebându-se de ce apar acum aceste acuzaţii „servite”, „neasumate bărbăteşte de o persoană anume” şi de ce nu au apărut în 2015 sau în 2016.
Explicaţiile sale sunt că a dus subiectul plagiatelor în tezele de doctorat la un alt nivel, s-a concentrat asupra fenomenului, a cerut de la instituţii publice (Ministerul Apărării, Ministerul de Justiţie, Ministerul de Interne, Guvern, Administraţia Prezindenţială, Ministerul de Externe) liste cu numele tuturor celor care deţin titlul de doctor şi banii plătiţi de aceste instituţii ca spor salarial. „Nu mi-au răspuns solicitărilor, aşa că i-am dat în judecată. Procesele cu MApN, MAI şi MAE le-am câştigat în prima instanţă. Am pierdut, tot în prima instanţă, procesul cu Administraţia Prezindenţială, iar cele cu Guvernul şi Ministerul de Justiţie sunt în pronunţare (deciziile trebuiau date chiar ieri, însă cum nu am fost în ţara, nu le cunosc încă). Că să va faceţi o idee, în MApN sunt 911 doctori, care, în perioada 1 ianuarie 2015 – 30 septembrie 2016 au primit 1,2 milioane euro pentru că au titlul de doctor”, mai spune Emilia Şercan, precizând că alte trei procese le-a deschis recent împotriva Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale (ASSN), „instituţia care le plăteşte clicii lui George Maior şi Gabriel Oprea un salariu pe viaţă din bani publici”.
Ea vorbeşte în continuare despre subiectele pe care le are în lucru, referitoare la George Maior, care a devenit profesor printr-un fals în acte publice şi la doi generali de la vârful Serviciului Român de Informaţii care şi-au plagiat lucrările de doctorat.
Jurnalista mai spune că toate aceste lucruri le-a făcut singură, fără să fie angajata unei instituţii de presă, iar de câteva luni a început să simtă că este o ţintă, fiindu-i spart contul de e-mail şi încercânu-se spargerea contului său de Facebook.
„Nu am nicio îndoială că se încearcă scoaterea mea definitivă din presă. În România merge mai uşor să compromiţi un ziarist, să îi spulberi credibiliatea sau să spui că e acoperit. Găleţile de lături pe care i le arunci în cap sunt suficiente, nu trebuie să îl suprimi fizic, aşa cum se întamplă frecvent în Rusia”, adaugă jurnalista în mesajul postat sâmbătă seară pe Facebook.
Jurnalista Emilia Şercan, cunoscută pentru investigaţiile privind cazurile de plagiat în rândurile politicienilor, este acuzată în publicaţia Turnul Sfatului că a plagiat în lucrarea de licenţă intitulată „Reglementări naţionale şi internaţionale cu privire la libertatea de exprimare”.