spot_img
5.8 C
București
marți, noiembrie 5, 2024
AcasăDezvaluiriSCANDALUL ȘCOLILOR: Ungaria l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei, România tace

SCANDALUL ȘCOLILOR: Ungaria l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei, România tace

-

- Reclama -

Ministerul de Externe ungar l-a convocat pentru luni pe ambasadorul Ucrainei pentru a-i transmite obiecțiile guvernului de la Budapesta față de noua lege a educației adoptată de parlamentul de la Kiev și pe care Ungaria o consideră ‘rușinoasă și scandaloasă’, relatează duminică agenția MTI, citând o declarație emisă de MAE ungar.

- Reclama -

România nu l-a convocat însă pe ambasadorul Ucrainei la București. Acesta însă a avut însă o DISCUȚIE CU ministrul pentru diasporă, Andreea Păstârnac, ceea ce în limbaj diplomatic înseamnă că Bucureștiul nu are de protestat.

- Advertisement -

De asemenea, ministrul de externe Peter Szijjarto a emis un ordin conform căruia diplomații ungari nu vor mai sprijini de acum înainte nicio inițiativă a Ucrainei în cadrul organizațiilor internaționale și nicio decizie favorabilă acestei țări.

În plus, Ungaria va aduce în discuție problema respectivei legi în cadrul ONU, OSCE, precum și în instituțiile Uniunii Europene.

- Advertisement -

MAE ungar subliniază în declarație că noua lege ucraineană restrânge dreptul minorităților la educație în limba maternă.

Măsurile decise de Ungaria împotriva Ucrainei sunt de asemenea rezultatul ‘răspunsului inacceptabil’ dat de ministrul ucrainean de externe Pavlo Klimkin întrebărilor pe care Ungaria i le-a adresat pe acest subiect la recenta reuniune informală a miniștrilor europeni de externe, desfășurată la Tallinn (Estonia), mai precizează MAE ungar.

România și comunitatea etnicilor români din Ucraina și-au manifestat de asemenea nemulțumirea față de noua lege a educației adoptată marți de Rada Supremă de la Kiev (parlamentul unicameral), întrucât aplicarea acesteia limitează studiul în limba maternă a minorităților.

Noua lege a educației introduce sistemul de 12 clase în Ucraina și extinde utilizarea limbii ucrainene în sfera educației, și anume ca în licee și facultăți să se predea doar în ucraineană, iar educația în limbile minorităților să fie disponibilă doar în grădinițe și școli primare, clasele I-IV.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img