“Raportul Matić” – proiect care promovează ideea că femeia nu trebuie să fie mamă, că noua generație trebuie îndoctrinată de mică cu ideea că femeia nu are această vocație, iar toți cei care se opun acestei viziuni trebuie combătuți și condamnați cu orice preț, urmează să fie supus la vot mâine în Parlamentul European. Marx și Engels, părinții ideologici ai inițiatorilor acestui proiect, spuneau în 1884 că “Prima opoziție de clasă care apare în istorie coincide cu dezvoltarea antagonismului dintre bărbat LGBT femeie în căsătoria monogamă, iar prima clasă oprimată coincide cu cea a sexului feminin de către bărbat”, scrie pe facebook deputatul PNL Ben Oni Ardeean.
Ce susține Ben Oni Ardelean:
“Raportul Matić” abordeaza 4 domenii esențiale ale “sănătății și drepturilor sexuale și reproductive” (SRHR): Avortul, Contracepția, Reproducerea artificială și Educația sexuală completă.Astfel, raportul “îndeamnă statele membre să dezincrimineze avortul, să elimine și să combată obstacolele în calea avortului legal” și în același timp să abroge clauza de conștiință a cadrelor medicale care poate conduce la refuzul acordării de îngrijiri pentru avort. Totodată, este prevăzut accesul tuturor, începând cu vârsta procreerii (aprox. vârsta de 12-13 ani la fete), la metode moderne de contracepție, fără a avea nevoie de prescripție medicală sau de acordul părinților. Nu în ultimul rând, raportul își propune ca statele membre să se folosească de școli pentru a face propagandă și militantism ideologic neomarxist, eludând voința părinților, prin predarea “educației sexuale în școli” (materie ce nu ar avea la bază teme concrete cum ar fi de exemplu reducerea sarcinilor la minore, ci doar implantarea noii viziuni ideologice despre societate și om).Familia naturală este nucleul societății europene contemporane! Scăderea demografică la nivel european este îngrijorătoare, iar astfel de demersuri nu fac altceva decât să distrugă societatea și să accentueze acest fenomen. Fac un apel la toți colegii eurodeputați români să voteze împotriva acestui raport. România trebuie să își apere identitatea și valorile creștine care stau la baza poporului nostru! Dumnezeu să binecuvânteze România și întreaga Europă!
Apelul Arhiepiscopului Mitropolit de Bucureşti Aurel Percă, preşedintele Conferinţei Episcopilor Catolici din România
Arhiepiscopul Mitropolit de Bucureşti Aurel Percă, preşedintele Conferinţei Episcopilor Catolici din România, a adresat un apel deputaţilor europeni români în care le solicită să voteze împotriva Raportului Matic, care este caracterizat ca având o perspectivă „unilaterală” pe tot parcursul său, în special cu privire la problema avortului.
„În sesiunea din 23/24 iunie 2021, plenul Parlamentul European este chemat să dezbată şi să voteze Raportul Matic – „Raportul privind situaţia sănătăţii şi drepturilor sexuale şi reproductive în Europa, în cadrul sănătăţii femeilor”, pregătit de deputatul socialist croat Predrag Fred Matic. Solicităm tuturor deputaţilor europeni din România să ia în considerare sensibilitatea şi complexitatea problemei în cauză, atenţionând asupra faptului că, deşi sunt menţionate necesităţi precum asistenţa maternală, accesul la igienă, stoparea violenţei împotriva femeilor, accesul la vaccinuri, Raportul Matic se poziţionează clar în favoarea promovării unei agende ideologice îndreptate împotriva dreptului la viaţă şi a dreptului părinţilor de a se pronunţa asupra educaţiei pe care o primesc copiii lor”, afirmă Aurel Percă.
În document este reiterată poziţia Comisiei Conferinţelor Episcopale din Uniunea Europeană (COMECE), care printr-un document de poziţie cu privire la Raportul Matic, publicat pe 17 iunie 2021, „constată, cu regret, că proiectul de rezoluţie este caracterizat de o perspectivă unilaterală pe tot parcursul său, în special cu privire la problema avortului, care nu ţine seama pe deplin de situaţiile de viaţă ale persoanelor în cauză şi de drepturile lor umane corespunzătoare”.
„Obiecţiunea pe motive de conştiinţă este un drept fundamental garantat de articolul 9 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Totodată, CEDO a afirmat foarte clar că nu există un drept fundamental la avort, iar copilul încă nenăscut nu este exclus de la protecţia oferită de dreptul la viaţă garantat de articolul 2 din Convenţie. Biserica Catolică afirmă că ‘fiinţa umană, încă de la concepţia sa, trebuie respectată şi ocrotită în mod absolut în integritatea sa’ (Catehismul Bisericii Catolice, Compendiu, nr. 470)”, arată arhiepiscopul.
Totodată, în apel li se atrage atenţia deputaţilor europeni din România asupra Opiniei minoritare despre raportul deputatului croat, care precizează că „prezentul raport (Raportul Matic – n.r.) nu este riguros din punct de vedere juridic, şi nici formal”.
„Acţionează dincolo de competenţa sa, abordând aspecte precum sănătatea, educaţia sexuală şi reproducerea, precum şi avortul şi educaţia, care sunt competenţele legislative ale statelor membre. Consideră avortul drept un presupus drept al omului, inexistent în dreptul internaţional, ceea ce încalcă Declaraţia Universală a Drepturilor Omului în sine şi principalele tratate obligatorii, precum şi jurisprudenţa CEDO şi a CJUE”, se arată în documentul citat.
„Raportul Matic solicită ca educaţia sexuală să fie introdusă cu caracter obligatoriu în statele membre, atât în şcolile primare şi secundare, cât şi pentru copiii neşcolarizaţi. Comisia pentru Învăţământ din cadrul CER a afirmat anterior necesitatea ca părinţii să fie informaţi cu privire la conţinutul orelor de educaţie sanitară, care includ componente de educaţie sexuală, astfel încât acestea să se facă numai la cererea părinţilor şi respectându-se principiile moral-religioase ale acestora. Fiecăruia în parte şi tuturor nu ne este indiferent cine şi în ce fel ne reprezintă politic valorile şi interesele sociale. În numele Bisericii Catolice din România, îndemnăm deputaţii europeni români să promoveze valorile demnităţii umane, să sprijine familia şi să respecte viaţa, din momentul conceperii ei şi până la sfârşitul ei natural, votând împotriva Raportului Matic”, se mai arată în Apelul Arhiepiscopului Mitropolit de Bucureşti Aurel Percă.