spot_img
6.4 C
București
marți, noiembrie 5, 2024
AcasăDezvaluiriScandalul protocoalelor secrete

Scandalul protocoalelor secrete

-

- Reclama -

Parchetul General a publicat un protocol încheiat în anul 2016 cu SRI, valabil şi azi, ce prevede condiţiile concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor. Documentul este semnat de procurorul Augustin Lazăr şi de directorul SRI, Eduard Hellvig. Consilierul premierului Dăncilă Darius Vâlcov a făcut publică o altă variantă a protocolului semnat între cele două instituţii în 2016. Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a spus că protocolul a fost denunţat după o lună şi nu şi-a făcut efectul.

- Reclama -

Protocolul a fost făcut public în cadrul emisiunii ”România 9”, de la TVR.

- Advertisement -

„Nu ştim dacă e o poveste, poate să fie o însăilare. În martie 2016, CCR a interzis ca cercetarea penală să se facă prin intermediul SRI. Ca urmare, protocoalele despre care s-a tot vorbit, au fost desecretizare, într-un târziu. Imediat ce a fost desecretizat protocolul din 2009, au apărut declaraţii şi din partea Parchetului şi al SRI că întrucât legea nu mai acoperă aceste competenţe din partea SRI, acel protocol nu mai e valid. Însă, în urmă cu o săptămână o fantomă a început să bântuie prin redacţii. A apărut un document care pune la îndoială prin însăşi existenţa sa dispariţia protocoalelor. Între Parchet şi SRI. Este un document care înlocuieşte şi abrogă protocolul din 2009. Nu ştim dacă e fals sau adevărat. Poate să fie o contrafacere”, a declarat jurnalistul Doru Buşcu, cel care deţine săptămânalul „Caţavencii”.

Acesta spune că protocolul făcut public pe site-ul ministerului Public ar fi diferit de cel care a ajuns în unele redacţii.

- Advertisement -

„Sunt multe documente care bântuie prin redacţii şi unele nu au posibilitatea de a le verifica jurnaliştii. (…) Ăsta e un document tehnic, se numeşte un protocol, pare să fie nesecret, se găseşte la un link şi în afară de faptul că se cheamă la fel nu are legătură de cel de care vorbeam. Între timp, cam de pe când a început foiala a apărut acest protocol, fără ca cineva să fi vorbit de el, fără ca Parchetul sau Ministerul Public mai sunt nişte protocoale, dar sunt tehnice. Nu ştim dacă e adevărat sau nu pentru că e greu să verifici un document secret, dar ca ipoteză, un scenariu jurnalistic, s-a scurs un document spre anumite redacţii, aspectul de oportunitate e vizibil, s-a scurs şi apariţia lui, despre care nu am îndoială ca s-a putut afla la servicii, a putut să ducă la prepararea unui alt protocol pentru că elaborarea nu presupune numai persoane Hellvig şi Lazăr, prin urmare cercul martorilor ar trebui sa fie mai mare. E logic să facem un apel să cerceteze aceste aspecte şi să facem un apel către comisia parlamentară de anchetă a SRI să cerceteze şi apoi află şi publicul dacă au mai fost sau nu protocoale. Interesant e ca sunt semnate cu 4 zile înainte de alegeri şi au fost semnate după decizia CCR, care era fermă. Pot să fac o ipoteză: intuiţia trebuie să se oprească pentru că lipsesc probele. Nasul îmi spune că e ceva în neregulă, dar ne abţinem până când deciziile vin de la organele competente”, a mai spus Doru Buşcu.

Potrivit documentului, care apare pe site-ul ministerului Public, unde se precizează că are caracter nesecret, cele două părţi cooperează potrivit competenţelor fiecăreia, pentru stabilirea condiţiilor concrete de acces nemijlocit şi independent al Parchetului General la sisteme tehnice ale Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor din cadrul SRI, pentru a efectua supraveghere tehnică.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img