spot_img
24.2 C
București
joi, octombrie 3, 2024
AcasăEconomieComertScandalul porțelanurilor lovește în cuplul Macron

Scandalul porțelanurilor lovește în cuplul Macron

-

Având în vedere că o parte din vesela de la Palatul Élysée data de pe vremea preşedintelui René Coty, din anii 1950, primul cuplu al Franţei a hotărât că are nevoie urgent de un nou serviciu de masă care să „corespundă mai bine zilelor noastre”. Aşa că Emmanuel şi Brigitte Macron au comandat un nou set de veselă, cu 900 de farfurii şi 300 de platouri, concepute de artistul Evariste Richer, de la Manufacture de Sèvres, furnizorii de obiecte de porţelan fin pentru Palatul prezidenţial, din 1848.

- Reclama -

Inevitabil, costurile au cam stârnit vâlvă. După cum scrie Journal du Dimanche, preţul oficial al noului serviciu de masă a fost 50.000 de euro, însă săptămânalul satiric Le Canard enchaîné rotunjeşte suma mai aproape de… 500.000 de euro.

- Advertisement -

Criticii lui Macron s-au grăbit să-l acuze pe preşedinte de extravaganţă, într-o perioadă de austeritate din cauza programului lui ambiţios de reforme economice. În pluls, dezvăluirile au apărut după ce şeful departamentului de comunicare al preşedintelui, Sibeth Ndiaye, a postat o fotografie în care Macron vorbea cu însufleţire de „sumele nebuneşti de bani” pe care le cheltuieşte Franţa pe ajutoarele sociale, fără ca asta să aibă vreun rezultat. În discursul ţinut ulterior, preşedintele a precizat că este nevoie de investiţii mai mari în educaţie şi de reforme ale sistemului de beneficii care îi stigmatizează pe beneficiari şi în acelaşi timp nu reuşeşte să determine îmbunătăţiri reale ale vieţii lor.

Manufacturile Sèvres, instituţie naţională fondată în timpul domniei lui Ludovic al XV-lea, sunt complet subvenţionate de stat, iar angajaţii lor sunt funcţionari civili.

- Advertisement -

Factura oficială a noului serviciu de masă prezidenţial va acoperi plata designer-ului, însă restul costurilor nu vor fi achitate de Élysée, ci vor fi acoperite din bugetul fabricii, parţial finanţată de Ministerul Culturii, precizează Le Point. Iar calculele făcute de hebdomadarul Canard enchaîné s-au bazat pe preţurile de catalog, de 400-500 de euro farfuria, pe care fabrica îl pretinde colecţionarilor, explică Le Point.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img