spot_img
15.3 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăAnalizeScandalul migranților revine. România nu are o poziție

Scandalul migranților revine. România nu are o poziție

-

Frontierele externe ale Uniunii Europene trebuie să rămână ”perfect etanşe”, consideră Ungaria, în timp ce Austria avertizează că redistribuirea obligatorie a refugiaţilor în ţările UE nu trebuie să revină ”pe uşa din spate”, după ce Comisia Europeană a propus miercuri un pact privind migraţia, relatează AFP.

”Din anul 2015, poziţia guvernului ungar în chestiunea migraţiei este clară şi neschimbată”, şi anume că ”statele membre ale EU trebuie să coopereze şi să reducă presiunea migraţiei ilegale în afara spaţiului comunitar”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, citat de MTI. ”Ajutorul trebuie oferit acolo unde este nevoie de el, nu să fie importată problema în Europa (…) Frontierele Europei trebuie controlate, hotspot-uri trebuie create în afara acestor frontiere, unde să fie procesate cererile de azil”, a adăugat acesta.

- Advertisement -

Slovenia, care, la fel ca Ungaria, se află la frontiera externă a spaţiului Schengen, a deplâns faptul că în propunerea prezentată a fost inclus ”conceptul de solidaritate obligatorie care a divizat în trecut statele membre”. ”Nu este bine, întrucât aceasta alimentează din nou diviziunile”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului sloven.

La rândul său, ministrul austriac de interne, Karl Nehammer, a apreciat că propunerea Comisiei Europene merge în direcţia cea bună, întrucât are în vedere consolidarea frontierelor externe, combaterea traficului de persone şi cooperarea cu statele terţe. Dar el a avertizat că ţara sa se va împotrivi ”introducerii unui mecanism de distribuţie pe uşa din spate”, reafirmând că sistemul cotelor obligatorii a eşuat şi ”nu are viitor” în Uniunea Europeană.

- Advertisement -

Deşi nu sunt prevăzute cote obligatorii de refugiaţi ca în 2016, conform noii propuneri, care instituie un mecanism de ‘solidaritate obligatorie’, Comisia Europeană va stabili totuşi cote pentru statele membre ale UE în funcţie de populaţia şi de nivelul lor de dezvoltare economică, dar aceste ţări vor avea ca alternativă în locul relocărilor alte contribuţii, precum finanţarea şi efectuarea repatrierii migranţilor fără drept de azil sau construcţia de tabere de refugiaţi. Acestea sunt însă alternative nerealizabile pentru ţările mici, care nu au mijloacele necesare, remarcă pentru AFP o sursă europeană.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img