spot_img
19.4 C
București
sâmbătă, martie 25, 2023
AcasăAnalizeScandalul migranților din UK trimiși în Rwanda

Scandalul migranților din UK trimiși în Rwanda

-

Planul guvernului britanic de a trimite în Rwanda migranţii ilegali a fost primit cu critici de ONG-uri şi de opoziţia laburistă, dar şi de unii deputaţi din Partidul Conservator al premierului Boris Johnson, contestatarii iniţiativei punând la îndoială legalitatea, etica şi costurile acesteia, relatează vineri agenţia EFE conform Agerpres.

- Reclama -

Boris Johnson a anunţat joi un acord pe cinci ani încheiat cu statul african Rwanda, în cadrul reformei sistemului britanic de imigraţie, cu obiectivul ”recăpătării controlului frontierelor” după Brexit şi descurajării sosirii migranţilor clandestini şi a activităţii traficanţilor.

Conform înţelegerii cu statul african, guvernul de la Londra va oferi celui de la Kigali 120 de milioane de lire sterline pentru iniţierea programului, apoi pentru fiecare migrant primit de Rwanda acesta va primi câte 30.000 de lire sterline.

Încă nu se cunosc toate detaliile acordului, dar guvernul britanic a menţionat că acesta se va aplica şi în cazul migranţilor ilegali care au pătruns anterior anul acesta în Marea Britanie traversând Canalul Mânecii.

Peste 160 de organizaţii neguvernamentale au reacţionat condamnând această iniţiativă ”crudă şi meschină”, criticată de asemenea de unii parlamentari din partidul lui Johnson şi de liderul opoziţiei laburiste Keir Starmer, acesta din urmă catalogându-o drept ”impracticabilă” şi având un cost ”exorbitant”.

Într-o scrisoare adresată ministrului britanic de interne Priti Patel, ONG-urile cer anularea acordului cu Rwanda şi elaborarea de ”soluţii umane şi eficace” pentru migranţii care vin în Marea Britanie. ”Este o formă ruşinos de crudă de a trata oameni care au venit în căutare de protecţie, fugind de persecuţie sau conflicte”, susţin acele ONG-uri, printre care şi Amnesty International.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img