Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) nu înțelege de ce România a inclus pe lista galbenă majoritatea destinațiilor europene, pe baza unor statistici apreciate ca irelevante deoarece raportează doar numărul cazurilor noi la populația totală și nu ține cont de faptul că aceste state testează mai mult și, implicit, controlează mai bine situația epidemiologică. ANAT a trimis o nouă scrisoare către premierul Florin Cîțu și ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Claudiu Năsui, prin care își exprimă îngrijorarea referitoare la introducerea, pe lista galbenă, a unor țări de unde vin turiști în România și către care merg turiștii români, transmite Profit.ro.
Potrivit organizației, această măsură a condus din nou la un val de anulări de vacanțe și rambursări, în condițiile în care situația economică a agențiilor de turism este oricum cel puțin delicată.
În total, sunt circa 60 de state pe lista galbenă, printre acestea figurând și Cipru, Turcia, Franța, Italia, Maldive, Croația, Belgia sau Bulgaria. Multe dintre acestea sunt destinații de vacanță pentru români care acum se văd puși în situația de a-și anula pachetele turistice cumpărate pentru a nu sta, după concediu, 14 zile în izolare acasă, iar altele sunt chiar piețele tradiționale de unde agențiile de turism doresc să atragă turiști străini. În lipsa unor acțiuni concrete și a unor condiții decente de acces în România aceștia vor alege alte destinații, iar incoming-ul românesc va rămane în moarte clinică, susține ANAT. ”Am studiat cifrele publicate în ultimele zile pentru 3 țări: România, Grecia și India. Atât în România, cât și în Grecia, în ultima săptămână, fiecare dintre aceste două state a raportat, în medie, circa 3.000 noi cazuri zilnic. Grecia însă, cu o populație cu aproximativ 40% mai mică decât a României, a efectuat de circa 2,5 ori mai multe teste zilnic, rezultând o rată de pozitivare puțin peste 3%, comparativ cu aproape 10% în cazul României.