spot_img
18.2 C
București
miercuri, octombrie 5, 2022
AcasăActualitateSCANDALUL LABORATOARELOR AMERICANE SECRETE ÎN UCRAINA/Rusia anunță că va prezenta la Geneva...

SCANDALUL LABORATOARELOR AMERICANE SECRETE ÎN UCRAINA/Rusia anunță că va prezenta la Geneva „documente care confirmă faptul că SUA și Ucraina au încălcat articole din Convenția privind interzicerea armelor biologice”

-

Rusia va prezenta săptămâna viitoare, la Geneva, documente care confirmă faptul că SUA și Ucraina au încălcat articole din Convenția privind interzicerea armelor biologice, a declarat șeful Trupelor de protecție chimică, biologică și împotriva radiațiilor ale Forțelor Armate ale Rusiei, Igor Kirillov, citat de RIA Novosti.

”La inițiativa Federației Ruse, săptămâna viitoare va avea loc o ședință a statelor membre ale Convenției privind interzicerea armelor biologice și cu toxine (BWC) pe tema nerespectării de către SUA și Ucraina a angajamentelor asumate prin acest acord internațional. Pe parcursul evenimentului vor fi prezentate documente ce confirmă încălcarea de către cele două țări a articolelor I și IV ale Convenției”, a spus Kirillov la o conferință de presă.

”Dorința noastre este ca organizațiile care răspund de respectarea Convenției, precum și comunitatea internațională, să acorde atenția cuvenită unei serii de amenințări de natură biologică”, a adăugat generalul.

În primul rând, în imediata apropiere de granițele Federației Rusie se află, în prezent, peste 50 de laboratoare biologice modernizate pe banii Pentagonului și controlate de acesta, a arătat Kirillov. În total, sub controlul Departamentului american al Apărării se află, potrivit datelor MAE chinez, 336 de laboratoare biologice în 30 de țări ale lumii, a precizat generalul.

”În același timp, activitatea lor este însoțită de o înrăutățire a situației epidemice la infecții deosebit de periculoase și cu impact economic semnificativ, precum și de apariția unor boli infecțioase atipice pentru o anumită regiune”, a spus Kirillov.

Astfel, începând din 2010, în teritoriile Federației Rusie de la granița cu Ucraina se înregistrează o creștere a numărului de cazuri de bruceloză, febră Crimeea-Congo, febră West Nile, pestă porcină africană, dar și o extindere neobișnuită a arealelor vectorilor de transport, a spus generalul.

Ca membru responsabil al BWC, Rusia este pe deplin conștientă de întregul spectru de amenințări legate de posibilele consecințe ale încălcării Convenției în timpul desfășurării activităților în laboratoarele biologice ucrainene, a adăugat Kirillov.

”Am aflat informații privind finanțarea de către SUA a laboratoarelor de cercetare biologică de pe teritoriul Ucrainei. Ordinul Ministerului Sănătății al Ucrainei din 24 februarie 2022 privind distrugerea în regim de urgență a colecțiilor de microorganisme patogene a întărit temerile noastre legate de o posibilă încălcare a cerințelor prevăzute în articolele I și IV ale Convenței în timpul efectuării lucărilor comandate de Pentagon. Materialele obținute au servit ca bază pentru lansarea de către Rusia a unei anchete privind activitatea biologică a SUA pe teritoriul Ucrainei”, a spus generalul.

Cheltuielile totale ale SUA pentru programele biologice din Ucraina au depășit 250 de milioane de dolari, iar activitatea a fost coordonată de Administrația de Reducere a Amenințărilor din Departamentul Apărării al SUA (DTRA), cercetările s-au desfășurat în secret, cu acces limitat al specialiștilor ucraineni la informații și încăperi, menționat generalul.

Mijloacele tehnice de transport și utilizare a armei biologice cu ajutorul unor drone echipate cu container pentru insecte infectate au fost brevetate în SUA, a anunțat Kirillov la aceeași conferință de presă.

Potrivit spuselor sale, există documentul Nr 8967029 pentru un aparat de zbor fără pilot pentru răspândirea de insecte infectate în aer, act eliberat de Agenția americană pentru brevede și mărci comerciale. În descrierea anexată la brevet se arată că respectivul dispozitiv poate distruge sau poate dezactiva trupele inamicului fără vreun risc pentru militarii SUA.

”După cum știți, în conformitate cu legislația americană, în Statele Unite un brevet nu se eliberează în absența dispozitivului real. Prin urmare, se poate trage concluzia că acel container ca mijloc de livrare a agenților biologici a fost dezvoltat și fabricat”, a declarat Kirillov.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Campanie în Germania: „Dușurile reci economisesc până la 400 de euro...

0
„Dușurile reci economisesc până la 400 de euro pe an – și, de asemenea, te ajută să slăbești” – presa din Germania abundă de...