spot_img
18.2 C
București
miercuri, octombrie 5, 2022
AcasăActualitateScandalul Koveși-arestarea lui Borisov ajunge în Parlamentul European

Scandalul Koveși-arestarea lui Borisov ajunge în Parlamentul European

-

Arestarea liderului partidului de opoziţie GERB din Bulgaria, fostul premier Boiko Borisov, va fi dezbătută în Parlamentul European (PE), miercuri după-amiază. Dezbaterea se intitulează „Reţinerea ilegală a liderului opoziţiei din Bulgaria” şi se desfăşoară în temeiul articolului 162 din Regulamentul de procedură al PE.

Discuţia este inclusă în dezbaterea generală „Drepturi fundamentale în UE”. Pe 8 septembrie, Parlamentul European a decis să menţină petiţia împotriva acţiunilor ilegale ale fostului ministru de interne, Boiko Raşkov, prin care se încalcă drepturile civile şi se exercită violenţă mentală şi fizică împotriva reprezentanților opoziţiei şi să solicite răspunsuri detaliate de la autorităţile bulgare. În Comisia pentru petiţii a Parlamentului European, a fost admis pentru examinare raportul împotriva acţiunilor ilegale ale fostului ministru de interne, Boiko Raşkov. La sfârşitul lunii august, Tribunalul Administrativ din Sofia a decis că arestarea lui Borisov a fost ilegală. Direcţia Ministerului Afaceri Interne din Sofia va plăti fostului premier bulgar cheltuieli de judecată în valoare de 480 de leva (circa 240 de euro).

Pe 17 martie, Boiko Borisov, fostul ministru al finanţelor, Vladislav Goranov, şi consilierul de presă al GERB, Sevdelina Arnaudova, au fost reţinuţi şi eliberaţi a doua zi, fără a fi acuzaţi. Cei trei au fost reţinuţi, după ce afaceristul bulgar Vasil Bojkov, care a fugit în Dubai, a susţinut că a fost victima unui şantaj. Potrivit completului de judecată, măsura administrativă coercitivă aplicată de reţinere pentru 24 de ore „este neîntemeiată de fapt şi neconformă cu scopul legii”. Ordinul de arestare nu precizează „faptele săvârşite, care au justificat necesitatea aplicării măsurii administrative coercitive”. Direcţia de Poliţie a Capitalei din Ministerul bulgar de Interne trebuie să plătească fostului premier bulgar cheltuieli de judecată în valoare de 480 de leva (circa 240 de euro).

Fostul prim-ministru de la Sofia Boiko Borissov a fost reținut si arestat în martie sub acuzația de abuz de fonduri europene.

Arestările au avut loc în cadrul unei acțiuni a poliției în legătură cu investigațiile Procuraturii Europene condusă de Laura Codruța Kovesi după cum a anunțat Ministerul de Interne de la Sofia. 

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Campanie în Germania: „Dușurile reci economisesc până la 400 de euro...

0
„Dușurile reci economisesc până la 400 de euro pe an – și, de asemenea, te ajută să slăbești” – presa din Germania abundă de...