spot_img
19.7 C
București
luni, octombrie 2, 2023
AcasăExterneScandalul între Serbia și Kosovo ia amploare

Scandalul între Serbia și Kosovo ia amploare

-

Miniştrii şi membrii sârbi ai guvernului de la Pristina au decis marţi să renunţe la funcţii, după arestarea şi expulzarea principalului negociator al Belgradului pentru Kosovo, Marko Djuric, transmit AFP şi dpa.

- Reclama -

Aleşii sârbi „vor părăsi guvernul, care nu se va mai bucura de susţinerea noastră”, a declarat presei la Belgrad Goran Rakic, preşedintele Listei sârbe, principalul partid al minorităţii sârbe din Kosovo, după o reuniune cu preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic.

Decizia fragilizează guvernul condus de Ramush Haradinaj, care depinde de sprijinul sârbilor, dar premierul a dat asigurări că executivul „nu va cădea”, calificând totodată gestul sârbilor ca fiind de „neînţeles”. Sârbii dispuneau de trei ministere şi un post de vicepremier în guvernul cu opt membri.

Deşi fără avizul favorabil al Pristinei, Djuric a intrat luni în Kosovo pentru a lua parte la o reuniune publică la Mitrovica, în nord. Poliţiştii kosovari l-au reţinut şi l-au condus la comisariatul din Pristina, după ce au fost nevoiţi să-şi facă loc, recurgând inclusiv la gaze lacrimogene, între câteva zeci de locuitori nemulţumiţi din Mitrovica. Djuric a fost expulzat câteva ore mai târziu.

Marţi, situaţia din Mitrovica era calmă, dar directorul spitalului din oraş a anunţat media că în total 32 de persoane au fost rănite – între care opt sunt în stare gravă – în urma intervenţiei din ajun, între acestea aflându-se, cu o coastă ruptă, şi ministrul agriculturii Nenad Rikalo, reprezentant al etnicilor sârbi.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img