Scandalul întâlnirilor procurorului general al SUA cu ambasadorul rus: SE RECUZĂ

0
165
U.S. Attorney General Jeff Sessions speaks at a news conference at the Justice Department in Washington, U.S., March 2, 2017. REUTERS/Yuri Gripas

Procurorul General al Statelor Unite, Jeff Sessions, a anunţat joi noaptea că se va recuza din orice investigaţie oficială cu privire la alegerile prezidenţiale şi posibila implicare a ruşilor în încercarea de a influenţa rezultatele scutinului. Decizia acestuia vine după ce presa americană a relatat despre discuţiile purtate de Sessions cu ambasadorul rus de la Washington, Serghei Kisliak, transmite Washington Post.

Şeful DOJ a susţinut că nu a minţit în timpul audierilor pentru confirmare din Congres, întrucât a fost întrebat dacă a luat legătura cu ruşii ca reprezentant al campaniei preşedintelui Donald Trump.

Procurorul General a recunoscut faptul că a purtat discuţii cu ambasadorul rus din poziţia sa de senator, precizând că diplomatul a solicitat întrevederea şi au discutat inclusiv despre criza din Ucraina.

Însă, Sessions a utilizat în discurs expresia ”the Ukraine”, folosită în special de ruşi în timpul regimului comunist pentru a arăta ca Ucraina nu este altceva decât o regiune din URSS.

Jeff Sessions a discutat în două rânduri cu ambasadorul rus anul trecut, pe când era senator, întâlniri pe care nu le-a dezvăluit atunci când a fost întrebat, în audierea în vederea confirmării în funcţia de secretar al Justiţiei.

Ambasadorul Kisliak este considerat de serviciile americane de informaţii unul dintre cei mai buni spioni ruşi şi un recrutor de spioni la Washington.