spot_img
4.1 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăActualitateScandalul homosexual din Episcopia Oradea și 21 de rubini

Scandalul homosexual din Episcopia Oradea și 21 de rubini

-

Preotul și cineastul Ciprian Mega, suspect într-un dosar de violare a vieții private după ce a semnalat superiorilor ieșirile homosexuale ale unui cleric, cere ca acest dosar să fie anchetat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, acuzând un „abuz al organelor de urmărire penală” din Bihor.

- Reclama -

Informația a fost dezvăluită de Răzvan Doseanu, avocatul preotului, care a publicat cererea în întregime pe Facebook conform Ebihoreanul

- Advertisement -

În cererea sa, Ciprian Mega spune că a devenit „suspect” în dosar imediat după ce a anunțat că lansează filmul „21 de rubini”, „film care abordează atât tema mediului politic și a Justiției din România, cât și subiectul existenței unor clerici care, deși slujesc în Biserica Ortodoxă, au o orientare homosexuală”. 

De asemenea, Mega reiterează că, nici după o lună de când a făcut o cerere în acest sens, nu i s-a permis fotocopierea dosarului care-l vizează, dar nici nu s-a emis o ordonanță de admitere ori respingere a solicitării. 

- Advertisement -

Preotul – care i-a adus la Oradea pe Mickey Rourke, Anthony Delon și alți actori recunoscuți pentru filmările la „21 de rubini” – crede că se dorește intimidarea sa, pentru a nu lansa filmul, tocmai fiindcă abordează subiecte sensibile. „Consider că este un abuz al organelor de urmărire penală, pe care pot să-l interpretez ca fiind o încercare de intimidare a mea pentru a opri difuzarea filmului „21 de rubini” în România, cât și peste hotare, pentru ca aceste subiecte extrem de delicate pentru societatea românească, precum și în rândul Bisericii Ortodoxe, să poată fi cenzurate”, scrie el în cererea către Parchetul General. 

De asemenea, el subliniază că „există suspiciunea potrivit căreia nu ar fi doar o rețea de homosexualitate, ci chiar pedofilie” între clericii bihoreni.

Totodată, el spune că urmează să solicite în ancheta care-l vizează administrarea mai multor probe care să-i dovedească nevinovăția. De pildă, Ciprian Mega spune că va cere „audierea/reaudierea, respectiv testarea cu poligraful (detectorul de minciuni) atât a așa-zisei persoane vătămate, care a depus plângerea penală, dar și a posibilului amant al acesteia, precum și a Episcopului Oradiei”. 

La finalul cererii către Parchetul ÎCCJ, Ciprian Mega susține că, în 2014, „organele de urmărire penală au fost preocupate de posibila existență a unei rețele homosexuale în cadrul Episcopiei Oradiei, precum și de posibilele privilegii obținute prin comiterea de acte de corupție de potențialii membrii ai rețelei”, DNA Oradea având atunci în lucru un dosar pe aceste teme. 

După cum BIHOREANUL a scris, scandalul din Episcopia Ortodoxă a Oradiei este unul complex, fiind vizat inclusiv episcopul Sofronie Drincec, care ar promova în conducerea eparhiei preoți cu apucături homosexuale ce contravin învățăturilor Bisericii.

O serie de discuții de amorezi, cu crize de gelozie, care s-ar fi purtat între un preot, totodată consilier al episcopului, și un alt bărbat s-au răspândit pe WhatsApp printre preoți. Ajunse și la Mega, acesta le-a semnalat protopopului de Oradea, Simion Goga, pentru a fi cercetate.

Drept urmare, atât Ciprian Mega, cât și Simion Goga s-au ales cu o plângere penală pentru „violarea vieții private” din partea preotului bănuit de homosexualitate. După apariția scandalului, acesta și-a dezvăluit identitatea. Este vorba despre, Andi Constantin Bacter, care are și rolul de purtător de cuvânt al Episcopiei Oradiei. El a negat în bloc acuzațiile. 

Într-un răspuns trimis BIHOREANULUI, Episcopia Ortodoxă de Oradea a respins și ea „acuzațiile mincinoase”, apreciind că sunt „fabulații” și „rodul exclusiv al unei minți cu bogată imaginație regizorală”. Totuși, reprezentanții eparhiei au admis în acel document că au fost sancționate „derapaje” de la dogmă, fără însă a le exemplifica. „Gravele derapaje ale clerului au fost sancționate și soluționate de către administrația bisericească locală în mod ferm, dar discret, fără a rușina și înjosi în public pe nimeni. Așa cum este creștinește, vizând îndreptarea, nu distrugerea omului”, arată documentul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img