spot_img
3.5 C
București
marți, decembrie 5, 2023
AcasăAnalizeZelenski a omagiat un SS-ist în Parlamentul canadian

Zelenski a omagiat un SS-ist în Parlamentul canadian

-

Președintele Camerei Comunelor din Canada, Anthony Rota, și-a cerut scuze pentru că a invitat în parlament un soldat ucrainean în vârstă din divizia SS Galicia și l-a onorat în timpul vizitei lui Vladimir Zelensky.

- Reclama -

Un anume Yaroslav Hunka, prezentat de vorbitor ca un veteran al luptei împotriva rușilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a primit vineri ovație în picioare, în cadrul unei ședințe ceremoniale a parlamentului cu ocazia vizitei lui Vladimir Zelenski. 

Associated Press a publicat o fotografie cu legenda „Zelensky și (prim-ministrul canadian Justin – n.red.) Trudeau îl salută pe Yaroslav Hunk, care a fost prezent în parlament, care a servit în Prima Divizie ucraineană în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

După cum s-a dovedit, Hunka a fost membru al Diviziei a 14-a de voluntari „Galicia” a trupelor SS, care nu numai că a luptat împotriva Armatei Roșii, ci a fost remarcată și pentru atrocitățile împotriva evreilor, polonezilor, belarusilor și slovacilor.

„Am aflat ulterior informații suplimentare care m-au făcut să regret decizia… În primul rând, aș dori să-mi cer scuzele cele mai profunde comunităților evreiești din Canada și din întreaga lume. Accept întreaga responsabilitate pentru acțiunile mele”, a spus Rota.

Liderul opoziției canadian Pierre Poilievre, la rândul său, a cerut scuze personale de la Trudeau pentru invitarea lui Hunka. Potrivit acestuia, serviciul de protocol al șefului guvernului era responsabil de selectarea invitaților pentru întâlnirea de vineri în onoarea vizitei lui Zelensky și niciunul dintre parlamentari nu putea ști despre „trecutul întunecat” al bătrânului nazist.

„Domnul Trudeau ar trebui să-și ceară scuze personal și să nu transfere vina asupra altora, așa cum o face de obicei”, a scris Poilievre pe rețeaua de socializare X.

Filiala canadiană a organizației neguvernamentale pentru protecția drepturilor omului și lupta împotriva antisemitismului, Centrul Simon Wiesenthal, a condamnat omagiul lui Hunka în parlament.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img