În cel mai fierbinte subiect care pune sub presiune toţi directorii generali, juridici şi de IT din marile companii private şi în special pe cele care lucrează direct cu zeci, sute de mii sau milioane de consumatori – noul regulament privind protecţia datelor personale, care va intra în vigoare la 25 mai la nivelul Uniunii Europene – a ieşit la iveală un paradox, scrie zf.ro.
Statul şi companiile sale nu vor fi practic obligate să respecte cu stricteţe noile reguli pentru că, spre deosebire de mediul privat, sancţiunile vor fi limitate drastic, la mustrări sau o amendă de cel mult 200.000 de lei. În schimb, regulamentul (general data protection regulation – GDPR) prevede că amenzile pentru companiile private merg până la un maximum de 4% din cifra de afaceri globală a grupului sau 20 mil. euro în cazul abaterilor grave.
Tratamentul diferit aplicat companiilor private şi sectorului public, introdus prin aşa-numita „lege GDPR“, un proiect de lege iniţiat de parlamentarii PSD Carmen Dan şi Şerban Nicolae, a fost abordat săptămâna trecută şi în contextul audierii ministrului comunicaţiilor Petru Bogdan Cojocaru în Comisia IT&C din Camera Deputaţilor. „De ce statul român se absolvă de orice vină comparativ cu privatul?“ l-a întrebat deputatul PNL Pavel Popescu pe ministrul comunicaţiilor Petru Bogdan Cojocaru.
„Companiile subordonate ministerelor, cum este Poşta Română, vor fi exceptate de aceste sancţiuni comparativ cu mediul privat. O firmă de curierat poate primi o amendă de până la 20 mil. euro, în timp ce Poşta nu va primi nimic pentru că aşa decide această lege. De ce statul vine şi face o astfel de modificare?“, a insistat el.