spot_img
24.4 C
București
sâmbătă, octombrie 1, 2022
AcasăAnalizeMarocul a rupt relaţiile sale diplomatice cu Iranul

Marocul a rupt relaţiile sale diplomatice cu Iranul

-

Marocul a rupt relaţiile sale diplomatice cu Iranul, acuzând această ţară că a facilitat livrarea de arme Frontului Polisario prin intermediul aliatului său Hezbollahul libanez, informează AFP.

- Reclama -

Într-o conferinţă de presă susţinută marţi la Rabat, ministrul marocan al Afacerilor Externe, Nasser Bourita, a precizat că decizia nu are nimic de-a face cu evoluţiile din Orientul Mijlociu, cu referire la actualele tensiuni dintre Arabia Saudită sunită şi Iranul şiit, care susţin tabere opuse în numeroase conflicte regionale.

Marocul a mai rupt legăturile sale cu Iranul la începutul anului 2009, pentru a protesta contra „activismului” religios al Teheranului în regat. Relaţiile au fost restabilite în 2014.

O „primă tranşă de arme a fost recent furnizată Frontului Polisario”, care militează pentru independenţa Saharei Occidentale şi este susţinut de Algeria, printr-un „element” al ambasadei iraniene la Alger, a indicat Bourita.

„Marocul dispune de dovezi incontestabile, persoane identificate şi fapte precise care confirmă această înţelegere între Polisario şi Hezbollah împotriva intereselor supreme ale regatului”, a arătat şeful diplomaţiei marocane.

Ambasadorul Marocului la Teheran „a părăsit marţi Iranul şi voi cere însărcinatului cu afaceri al ambasadei Iranului să părăsească regatul fără întârziere”, a adăugat Bourita.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Campanie în Germania: „Dușurile reci economisesc până la 400 de euro...

0
„Dușurile reci economisesc până la 400 de euro pe an – și, de asemenea, te ajută să slăbești” – presa din Germania abundă de...