spot_img
3.9 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăAnalizeSCANDALUL FLYNN

SCANDALUL FLYNN

-

Deputații ruși au reacționat de îndată la știrea că Michael Flynn, consilierul Casei Albe pe teme de securitate națională, și-a dat demisia după ce recunoscut că nu le-a spus șefilor lui tot adevărul despre cele discutate cu ambasadorul rus înaintea învestiturii președintelui Donald Trump. Pentru legislatorii de la Moscova, evenimentul pare să indice că noua administrație de la Washington ar putea-o lua pe drumul celei dinainte, devenind „anti-rusă”, transmite Radio Europa Liberă.

- Reclama -

Konstantin Kosaciov, președintele Comisiei de politică externă a camerei superioare a legislativului rusesc, Consiliul Federației, a spus într-o postare pe Facebook că a da afară un consilier pe probleme de securitate națională din cauza contactelor sale cu Rusia „este nu doar paranoia, ci ceva și mai rău”.

- Advertisement -

„Fie Trump nu și-a câștigat independența necesară și încă mai este pus la colț, fie rusofobia a infectat deja noua administrație de sus până jos”, a declarat Kosaciov, citat de de agenția RIA.

Omologul lui Kosaciov din Duma de Stat, deputatul Leonid Sluțki, a spus și el că demisia lui Flynn este „un semnal negativ” pentru relațiile americano-ruse. Alexei Pușkov, cel care a deținut aceeași funcție înaintea lui Sluțki, a scris pe Twitter că „nu Flynn a fost cel luat în cătare, ci relațiile cu Rusia”.

- Advertisement -

Consilierul de securitate națională al Casei Albe Michael Flynn și-a dat demisia după ce fusese criticat pentru discuțiile avute cu ambasadorul rus la Washington înaintea învestiturii președintelui Donald Trump.

În scrisoarea de demisie publicată de Casa Albă, Flynn își exprimă regretul că, „din grabă”, a dat vicepreședintelui Mike Pence și altora „informații incomplete” despre discuțiile avute cu ambasadorul Serghei Kisliak spre sfârșitul lunii decembrie.

Vicepreședintele Pence îl apărase în public pe Flynn, în mai multe interviuri televizate.

Scandalul din jurul lui Flynn a început când ziarul „Washington Post” a scris că el a discutat cu Kisliak despre sancțiunile impuse Moscovei din cauza anexării Crimeii și crizei din estul Ucrainei.

Flynn a negat mai întâi că ar fi vorbit despre sancțiuni, apoi a spus că nu-și amintește.

Kremlinul i-a luat apărarea încă de la începutul scandalului, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spunând că informațiile din ziarul american privind conținutul discuțiilor Flynn-Kisliak sunt „incorecte”.

În orele dinaintea demisiei lui Flynn, anunțată luni seară târziu, presa a relatat că Ministerul Justiției din Statele Unite a avertizat Casa Albă că Flynn ar putea fi vulnerabil la șantaj din cauza discuțiilor cu oficialii ruși.

Sally Yates, pe atunci procuror-general interimar, a spus administrației Trump luna trecută că Flynn s-ar putea să-și fi mințit șefii în legătură cu cele discutate cu ambasadorul rus. Astfel, a spus Yates, Flynn s-a pus într-o poziție compromițătoare, care-l expune posibilității de a fi șantajat. Yates a fost concediată ulterior pentru că s-a opus ordinului anti-imigrație al președintelui Trump.

Reuters amintește că locotenentul-general în retragere Flynn a fost unul din primii suporteri ai lui Trump, aplaudând dorința lui declarată de a scutura establishment-ul de la Washington. El a stârnit nedumeriri în cercurile diplomatice din capitală cu încercările de a-l convinge pe Trump să îmbunătățească relațiilor americano-ruse.

Potrivit juriștilor, discuțiile lui Flynn cu ambasadorul rus înainte de a deveni oficial consilier ar putea fi o încălcare a legislației care interzice cetățenilor particulari să se implice în politica externă – „actul Logan”. „Încă n-a scăpat”, a spus agenției Reuters un oficial american care cunoaște transcrierea discuțiilor Flynn-Kisliak, adăugând că Flynn „într-adevăr a vorbit despre sancțiuni”.

Fără să promită explicit ridicarea lor, el a indicat totuși că sancțiunile impuse Rusiei de președintele Barack Obama, din cauza acțiunilor ei în Ucraina „nu vor fi neapărat preluate de o administrație care caută îmbunătățirea relațiilor dintre Statele Unite și Rusia”.

Associated Press notează că Flynn este a doua oară în conflict cu Casa Albă. Cariera lui militară s-a încheiat când Barack Obama l-a concediat din postul de șef al Serviciului de informații militar. Flynn a spus apoi că motivul ar fi fost poziția sa față de extremismul islamic, mai dură decât a Casei Albe. Dar un fost oficial de rang înalt a spus că el a fost concediat pentru nesupunere, după ce a ignorat instrucțiunile superiorilor săi.

Casa Albă a spus că l-a numit cu titlu interimar consilier cu securitatea națională pe Joseph Kellogg, un alt lt-general în retragere, veteran al războiului din Vietnam.

FBI l-a audiat marti pe Flynn in legatura cu convorbirile sale cu ambasadorul rus, actuali si fosti oficiali fiind banuit ca a ascuns informatii importante. Audierea lui Flynn ridica miza scandalului si poate fi vorba chiar d eo punere sub acuzare a lui Flynn, explica The New York Times.

Editorialistul Frank Bruni scrie ca erorile lui Flynn erau previzibile, activitatea sa din trecut conducand la aceasta concluzie. Editorialistul NYT il acuza pe Trump ca face exces de zel privind verificarile extreme ale imigrantilor care intra in SUA, dar este orb la oamenii din propria administratie. „Trump e omul care te poate opti la granita pentru ca ai un Coran la tine, dar, daca esti un general terorist, care are halucinatii despre SUA in spatele fiecarei tufe, atunci Trump te va invita la Casa Alba”.

Si David Brooks vorbeste in editorialul sau de pe NYT despre pasii pe care Administratia Trump sa-i faca ca sa reziste. Brooks scrie ca principalul pericol al acestu inceput de mandat plin de scandaluri prezinta semne ingrijoratoare ale tendintei catre un regim autoritar unde drepturile omul par a fi eliminate pe rand la fel ca in regimurile din Ungaria, Polonia, Venezuela sau Filipne. Brooks respinge insa ideea unor manifestari naziste in actuala administratie.

FoxNews declara: Sean Spicer, purtatorul de cuvant al administratiei prezidentiale, afirma ca problemele de incredere au declanasat izgonirea lui Michael Flynn, din functia de Consilier al Securitatii Nationale. Prin inversunarea cu care Spicer apara gestionarea controversei de catre Trump, se minimalizeaza intrebarile care tin de legalitatea problemei.

Margaret Sullivan, editorialist Washington Post afirma ca este ciudat modul in care o presupusa minciuna a cauzat demiterea lui Flynn, in contextul in care asigurarile false pe care acestea i le-a dat vicepresedintelui Pence despre conversatiile pre-electorale cu Rusia au fost ceea ce l-au facut Consilierul Securitatii Nationale.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img