Declaraţia dată de liderul PSD, Liviu Dragnea, la Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul în care fostul secretar de stat din Ministerul Transporturilor Valentin Răducu Preda a fost judecat pentru divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională „ridică semne de întrebare asupra credibilităţii“, susţin acum judecătorii. Declaraţia viza o notă SRI despre firma Tel Drum care fusese fotografiată în DNA de un poliţist, scrie Adevărul.
FLUX 24 a scris despre cum DNA a oprit flagrantul la Liviu Dragnea în acest caz.
Fostul secretar de stat din Ministerul Transporturilor, Valentin Răducu Preda (PSD), voia să-i pună „cât mai repede“ la dispoziţia lui Liviu Dragnea, documentele clasificate emise de SRI care priveau societatea Tel Drum. Aceasta este concluzia magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti care au analizat un dosar de corupţie fără precedent.
CE A SCRIS FLUX 24:
În 19 februarie 2013, DNA a oprit cu doar câteva minute înainte realizarea unui flagrant în urma căruia Liviu Dragnea, la aceea vreme ministrul dezvoltării și vicepremier, urma să primească documente secrete SRI despre Tel Drum. Concluzia reiese dintr-un dosar al DNA care este judecat acum la recurs. Cel care duce documentele lui Dragnea a fost reținut chiar în fața ministerului condus de actualul lider al PSD.
De altfel în ultimii ani, DNA a oprit mai multe dosare care îl vizau pe Liviu Dragnea.
CITIȚI ȘI: RISE PROJECT o îngroapă pe Kovesi cu dezvăluirile despre Dragnea
Flagrantul oprit trebuia să aibă loc în perioda în care Liviu Dragnea juca tenis cu șefii SRI de la aceea vreme, George Maior și Florian Coldea.
Episodul apare și în serialul NOI SUNTEM STATUL semnat de Dan Andronic în Evenimentul Zilei. La vilele SRI, Dragnea s-a întâlnit inclusiv cu șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.
CITIȚI ȘI: EXPLOZIV ÎN SCANDALUL VÂNĂTORIILOR LUI DRAGNEA: Kovesi a închis dosarul după ce a ajuns la DNA
„La sfârşitul anului 2012, începutul anului 2013, nu-mi aduc cu exactitate ziua şi ora, procurorul de caz m-a delegat să fac verificări într-un dosar penal al cărui număr nu mi-l amintesc şi în care urma să fac verificări cu privire la contractele încheiate de Primăria Alexandria. În fapt, procurorul de caz mi-a înmânat o notă a Serviciului Român de Informaţii (SRI) în care erau cuprinse date şi informaţii referitoare la persoane fizice şi juridice care încheiase contracte cu Primăria Alexandria. Din nota respectivă, eu trebuia să verific datele persoanelor care figurau acolo. La momentul în care mi-a fost înmânată nota, procurorul de caz mi-a spus că este vorba şi de o societate, din câte îmi amintesc Tel Drum, una din firmele de casă ale numitului Dragnea Liviu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman. De fapt, procurorul de caz mi-a spus că dosarul respectiv îl vizează pe numitul Dragnea Liviu”, este declaraţia de la dosar a comisarului -şef Dan Emil-Manolachi.
Preda i-a dat un aparat de fotografiat pentru a fotografia paginile notei SRI. Lucru care s-a şi întâmplat pe 18 februarie 2013: „La sfârşitul programului, după ce colegii de birou au plecat acasă, eu am rămas pentru a fotografia nota primită de la procurorul de caz potrivit înţelegerilor pe care le-am avut cu numitul Preda Răducu Valentin. Am scos nota din fişetul metalic care îmi aparţine poziţionat în spatele biroului meu şi am aşezat-o mai întâi pe birou. Precizez că, nota în discuţie conţinea mai multe file, cred că trei file, şi era pusă într-o mapă pe care era inscripţionată sigla Serviciului Român de Informaţii. La câteva momente, am scos nota propriu-zisă şi am pus-o jos pe mochetă în dreptul scaunului meu. Eu mă aflat la birou şi stăteam pe scaun”.
A doua zi, pe 19 februarie 2013, la ora 09.25, Preda şi-a parcat autoturismul în faţa clădirii în care funcţionează Ministerul Dezvoltării Regionale. El a fost oprit de procurori. Asupra sa a fost găsită o sacoşă cu aparatul foto. DNA A OPRIT FLAGRANTUL LA LIVIU DRAGNEA.
Dosarul a fost instrumentat de procurorul Nicolae Marin (foto), unul din procurorii implicați în recentul scandal de la DNA.