14.2 C
București
joi, aprilie 3, 2025
AcasăActualitateScandalul expoziției "Aurul Principiilor" rămasă într-un depozit din Târgu Mureș a ajuns...

Scandalul expoziției „Aurul Principiilor” rămasă într-un depozit din Târgu Mureș a ajuns in Parlamentul de la Budapesta: INCIDENT DIPLOMATIC CULTURAL FĂRĂ PRECEDENT

-

Secretarul de stat al Ministerului Culturii din Ungaria a fost nevoit să dea explicaţii, luni, în cadrul sesiunii de întrebări şi interpelări din Parlamentul ungar, cu privire la faptul că materialul expoziţiei „Aurul Principilor”, compus din opere de artă împrumutate de la muzee din Ungaria, a rămas blocat la Târgu Mureş.

- Reclama -

István Hiller (Partidul Socialist Ungar) a calificat drept un incident diplomatic cultural fără precedent, faptul că expoziţia „Aurul Principilor”, care conţine 324 de piese, inclusiv sute de monede de aur şi argint, bijuterii, veşminte de gală, blazoane şi tăvi din secolele al XVI-XVII, a fost lăsată să intre în România fără probleme de către autorităţile de frontieră române, iar apoi, la momentul transportului de la Târgu Mureş la Sfântu Gheorghe, a fost oprită de autorităţile române.

- Advertisement -

Exponatele, care provin din Muzeul Naţional al Ungariei, Banca Naţională a Ungariei, Muzeul de Arte Aplicate, Tezaurul Esterházy şi alte colecţii, au o valoare de asigurare de 800 de milioane de forinţi ( aprox. 2 milioane euro), iar valoarea sa de piaţă este estimată la mai multe miliarde. De atunci, piesele nu au fost nici expuse, nici returnate în Ungaria. Potrivit informaţiilor disponibile, autorităţile române le-ar păstra într-un depozit din Târgu Mureş. Hiller a întrebat unde se află aceste valori, unde este „aurul naţiunii?”.

În răspuns, Róbert Zsigó, secretarul de stat al Ministerului Culturii din Ungaria, a explicat că expoziţia „Aurul Principilor – Reprezentare regală în Transilvania” a fost organizată printr-o colaborare instituţională transfrontalieră şi a fost prezentată pentru prima dată la Miercurea Ciuc, mai apoi la Târgu Mureş. Potrivit acestuia, în ciuda relatărilor din presă şi a speculaţiilor opoziţiei, obiectele de artă nu au fost niciodată în pericol şi nu au fost confiscate de nimeni.

- Advertisement -

Transportul expoziţiei din Ungaria către Miercurea Ciuc, mai apoi la Târgu Mureş, s-a desfăşurat fără probleme. Conform planului iniţial, expoziţia urma să fie prezentată şi la Sfântu Gheorghe, dar autorităţile române nu au permis transportul în acelaşi mod ca anterior, ci, pe baza unei hotărâri a Guvernului României, au solicitat ca transportul să se realizeze cu un vehicul blindat.

Potrivit politicianului, luni după-amiază, vehiculul blindat al Băncii Naţionale a Ungariei a pornit către Târgu Mureş pentru a aduce înapoi în Ungaria obiectele de artă de valoare inestimabilă.

István Hiller, în răspunsul său, a calificat situaţia drept o incompetenţă administrativă, afirmând că o colecţie de sute de milioane de forinţi din patrimoniul naţional al Ungariei a fost transportată într-o altă ţară fără să fie încheiat un acord de garanţie de stat pentru operele de artă.

În replică, Róbert Zsigó a subliniat că obiectele sunt asigurate şi se află în siguranţă

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img