SCANDALUL DIPLOMATIC CU GERMANIA ȘI FRANȚA: Ministrul de externe va cere premierului Ponta demiterea șefului Agerpres

0
4341

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, va cere marți premierului Victor Ponta demiterea directorului general al agenției naționale de presă Agerpres, Alex Gîboi, a spus jurnalistul Emil Hurezeanu luni seară la Digi 24.

Credeți că Steinmeier își confundă conturul său cu hexagonul Franței? Că domnul Aurescu doarme liniștit în noaptea asta – și dânsul se află la Sibiu – , știind că va cere mâine în mod hotărât primului ministru demiterea justificată a directorului general Agerpres pentru această gafă? Gafele de acest gen nu se digeră, sunt eliminate așa cum sunt înghițite, spunea cineva: e mai rău decât o crimă, e o eroare, o gafă, se traduce în funcție de nevoi. Gafele acestea pot fi iertate și pentru că Franța e un partener al Germaniei, iar contururile pot să semene”, a spus jurnalistul Emil Hurezeanu la Digi24.  

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu i-a înmânat luni omologului său german, Frank-Walter Steinmeier, o broşură editată de Agerpres cu imagini şi articole de arhivă despre relaţiile bilaterale România-Germania. Pe coperta acestei broşuri, care ar fi fost livrată luni dimineaţă la MAE, se află însă harta Franţei, nu a Germaniei, acoperită însă de negru, roşu şi galben, culorile drapelului german.

Responsabilitatea pentru greşeală ar aparţine exclusiv Agerpres, care urmează să facă o corecţie în cel mai scurt timp, a declarat un ofiţer de presă din cadrul MAE pentru „Adevărul”. Important este conţinut broşurii, „extrem de valoros”, a subliniat acesta. Reprezentanţii Agerpres susţin însă că broşura a fost realizată în colaborare cu MAE, care a văzut „zilele trecute” o copie a broşurii şi care a avut ultimul cuvânt de spus înainte de tipărire.

Șeful agenției naționale de știri Agerpres este numit de Parlament. Actualul director general este Alex Gîboi, fost șef al comunicării PSD. El a fost numit în 2013 fiind susținut de PSD/USL.

AURESCU ÎȘI CERE SCUZE

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, i-a transmis omologului său german, Frank-Walter Steinmeier, „regretul profund” pentru faptul că pe coperta broşurii pe care i-a înmânat-o, luni, a fost imprimată harta Franţei acoperită cu steagul Germaniei, în timp ce Agerpres, care a editat broşura, a cerut scuze MAE român şi german.

Potrivit MAE, cu ocazia prezenţei celor doi oficiali la Sibiu, în cadrul celei de-a doua părţi a vizitei ministrului german de externe, „ministrul de externe român a transmis direct omologului german regretul profund pentru această situaţie”.

„Ministrul de externe german i-a transmis omologului român că nu apreciază că situaţia în cauză este de natură să producă vreun efect sau să creeze vreo problemă în relaţiile bilaterale, până la semnalarea acesteia de către omologul român ea nefiind remarcată. A mulţumit din nou părţii române pentru atmosfera foarte bună a vizitei şi pentru substanţa discuţiilor”, se mai arată în comunicatul Direcţiei Purtător de Cuvânt şi Comunicare a MAE.

AGERPRES ÎȘI ASUMĂ GAFA

La rândul său, Agerpres spune că este vorba despre o eroare tehnică pe care şi-o asumă şi pentru care cere scuze atât Ministerului Afacerilor Externe român, cât şi Ministerului Afacerilor Externe german.