spot_img
8.6 C
București
joi, aprilie 18, 2024
AcasăExterneMESAJUL IMPORTANT DAT DE ȘEFUL DIPLOMAȚIEI GERMANE ÎN VIZITĂ LA BUCUREȘTI: Conflictul...

MESAJUL IMPORTANT DAT DE ȘEFUL DIPLOMAȚIEI GERMANE ÎN VIZITĂ LA BUCUREȘTI: Conflictul din Ucraina nu are nimic de-a face cu intrarea României în Schengen

-

Situația din Ucraina nu va influența aderarea României la Schengen. E principala concluzie ce a reieșit din vizita ministrului de Externe german la București.este analiza făcută de Radio France Internationale. Decizia va fi luată de miniștrii de Interne europeni, a explicat Steinmeier, a cărui țară s-a opus până acum intrării României în spațiul de liberă circulație. Așadar, principalele teme de discuție abordate de șeful diplomației germane în discuțiile de la București, sau așa cum răzbătut din declarațiile publice, au fost legate de conflictul din Ucraina și de intrarea României în Schengen. Nici Republica Moldova nu a fost lăsată deoparte, mai ales că, la summitul de la Riga, Chișinăul va trebui să demonstreze dacă mai are un guvern proeuropean.

Sitzung des Parlamentarischen Koontrollgremiums

- Advertisement -

ANALIZA RADIO FRANCE INTERNATIONALE:

După vizita de acum două săptămâni a lui Klaus Iohannis în Germania, o nouă vizită la nivel înalt. Ministrul de Externe german, Frank-Walter Steinmeier, a venit la București, unde s-a văzut atât cu liderul de la Cotroceni, cât și cu premierul și cu șeful diplomației române, Bogdan Aurescu. Pe agenda discuțiilor cu toți cei trei au figurat războiul din Ucraina și intrarea României în Schengen.

- Advertisement -

Conflictul din Ucraina nu va influența aderarea României la Spațiul Schengen, a fost mesajul transmis răspicat. La Cotroceni, Frank-Walter Steinmeier a explicat că trebuie găsită o soluție care să permită progrese în aderarea la Schengen.

Subiectul conflictului din Ucraina a fost și el sus pe agenda discuțiilor cu omologul Bogdan Aurescu.

Ministrul român a cerut menținerea sancțiunilor impuse Moscovei și înăspirea lor dacă Rusia decide să continue ofensiva. În ceea ce privește planurile concrete, militare, ale NATO de prevenire a unei eventuale agresiuni, Bogdan Aurescu i-a mulțumit omologului său pentru că Germania s-a oferit să participe la crearea în România “a unor unităţi pentru integrarea forţelor NATO şi a unui comandament multinaţional de nivel divizie”. Drumul spre o soluție politică la conflictul din regiune este încă unul „plin de obstacole” ,  a mai spus Frank-Walter Steinmeier . Oficialul german, citat de Agerpres, a anunțat că misiunea OSCE din estul Ucrainei va fi extinsă, va crește numărul observatorilor, iar durata misiunii se va prelungi.

Însă situația de conflict din estul Ucrainei “nu are nimic de-a face” cu condițiile de aderare la spațiul Schengen cerute României, a mai spus Steinmeier, care a adăugat și că eforturile făcute de România în ultimii ani în acest sens sunt „remarcabile”. În ciuda faptului că atât Comisia Europeană, cât și Parlamentul European au recunoscut că România e pregătită din punct de vedere tehnic, Germania și Olanda s-au opus la nivel politic.

“Ultimul raport MCV scoate în evidență progresele făcute, mai ales în ceea ce privește întărirea independenței justiției și este acum misiunea miniștrilor de interne europeni să decidă următorii pași. Suntem dispuși să sprijinim acest proces de discuție în mod deschis”. E promisiunea diplomatică a ministrului Steinmeier la acest capitol.

De partea lui, Bogdan Aurescu a spus că România este pregătită „pe deplin” să asigure securitatea graniței externe a Uniunii Europene și de fap, deja contribuie la întărirea securității spațiului Schengen.

Rămâne așadar de văzut care va fi poziția Germaniei la următorul Consiliu pentru Justiție și Afaceri Interne legat de extinderea Schengen.Ulterior, ministrul german a plecat spre Sibiu, unde Forumul Democrat al Germanilor din România își sărbătorește 25 de ani și unde Frank Walter Steinmeier va fi făcut cetățean de onoare al orașului.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img