Home Dezvaluiri Scandalul deceniului: Cum sunt supravegheați românii pas cu pas. Prin cardul de...

Scandalul deceniului: Cum sunt supravegheați românii pas cu pas. Prin cardul de sănătate s-a creat Big Brother

0

de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics

Scriam acum două săptămîni pe baza unor informații de culise despre posibila punere în practică a unui plan de execuție judiciară la Curtea de Apel București a fostului președinte al CNAS, Lucian Duță, discreditarea și condamnarea pe repede înainte a acestuia avînd motivații precise. Mai exact, să-l împiedice să facă dezvăluiri majore, dacă nu chiar denunțuri la adresa unor foști înalți oficiali SRI implicați în fapte extrem grave. Iată că azi, Lucian Duță a confirmat toate aceste lucruri într-un interviu incendiar pentru Realitatea TV, relatînd lucruri care în orice țară normală ar fi cutremurat clasa politică și societatea.

Concret, Duță, artizanul, ca președinte al CNAS, al cardului de sănătate, a dezvăluit că acesta a fost pus pe roate de SRI nu cu grija la sănătatea cetățenilor, ci drept cal troian al sistemului Big Brother. Un sistem menit să ofere discreționar, în orice moment, date detaliate despre oricare cetățean al țării, inclusiv despre ofițeri ai altor servicii secrete autohtone.

”Acest card de sănătate este rezultatul unui compromis pe care eu am fost nevoit să-l fac în 2010, pentru că acest card de sănătate nu se putea face fără baza de date a cetățenilor din România. Cu alte cuvinte, nu existau în acel moment baze de date agregate referitoare la toți cetățenii din România. Și vă spun și de ce, pentru că serviciile speciale, vorbim aici SRI, SIE, „Doi și-un Sfert”, Armată, sistemul de justiție nu erau de acord să dea acele date personale despre acei angajați din motive pe care unii le înțeleg, alții nu le înțeleg. Să spunem de sistemul de justiție, vă dau un exemplu: nu convine nimănui să avem datele personale ale unui procuror sau ale unui judecător, care, să fac o paranteză, fiecare poate avea o cădere nervoasă și apoi să poată reveni în câmpul muncii recuperat. Ce se întâmplă cu un cetățean care la un moment dat este șantajat cu: „domnule, tu ești nebun!”, nefiind convenabil sistemului?” s-a întrebat retoric medicul.

”Am fost folosit de persoane de la vârful SRI, Coldea, Maior, alți generali, în sensul că, sub pretextul de a anula frauda din sistemul de sănătate, să forțăm celelalte sisteme despre care v-am spus că nu voiau să dea bazele de date, să le pună împreună cu cele civile. Cu alte cuvinte, casa de sănătate a fost folosită ca un cal troian în curtea celorlalte servicii, în curtea structurilor militarizate, armatei, sistemul de justiție, pentru a-i forța, sub acest deziderat nobil, să dea acele baze de date” a relatat chirurgul.

Cum a ajuns Lucian Duță în miezul unei asemenea afaceri dubioase?

”La mine s-a prezentat foarte devreme un domn general care fusese adjunct la SRI, abia ieșit la pensie, generalul (Dumitru n.n.) Zamfir, împreună cu doamna (Irina n.n.) Socol, iar domnul general mi-a ținut o întreagă teorie despre necesitatea unificării bazelor de date, este un deziderat foarte exact și foarte dorit de SRI pentru a face un așa-zis sistem „Big Brother”. Cu alte cuvinte, sistemul „Big Brother” de la SRI, cel de monitorizare a populației, nu se putea face niciodată în absența sistemului informatic de la CNAS. Parctic, ei au transplantat și au replicat acest sistem în mod ilegal și l-au folosit la un moment dat. Am și fost dus atunci și am avut întâlnire la sediul lor și cu domnul Maior și cu domnul Coldea, nu era nicio chestiune ascunsă”.

”Acest sistem ”Big Brother” a fost făcut în urma unor minciuni pe care inclusiv Guvernul României le-a susținut în fața Bruxelles-ului. Cu alte cuvinte, fondurile României au fost accesate de Guvernul României pentru a face două proiecte care se numesc „SIIC Analytics” și „SII Infrastructură”, adică sistem informatic integrat. Adică interconectarea tuturor bazelor de date, astfel încât ministerele importante să aibă acces la date în timp real. Pentru asta a dat Bruxelles-ul banii, pentru a face un sistem integrat civil și public în subordinea guvernului” completează fostul șef al CNAS.

Duță mai spune că despre afacere știa parțial și președintele Traian Băsescu, mai ales că el era cel care ceruse în CSAT serviciilor să achieseze la proiectul cardului de sănătate:

”Sigur că știa, la un moment dat, din ce știu eu, după ce s-au întâmplat lucrurile despre care v-am spus, în ședința CSAT s-a spus că pentru îndeplinirea acestui deziderat să fie date bazele de date de la servicii. Cea mai mare suspiciune era că atunci când dau datele vor descoperi ofițerii acoperiți pe care îi vor vedea cei de la SRI. Aici am picat eu. Dacă ar fi aflat Traian Băsescu nu aș mai fi ocupat scaunul ăla, nu aveam susținerea lui, nu aș fi avut protecția lui. Dacă știa mai multe, nu m-ar mai fi ținut”.

Cum funcționează sistemul Big Brother?

”Acest sistem „Big Brother”, practic, după ce sunt adunate toate datele, aceste baze de date, el avea nevoie de o structura cibernetică. Ca să funcționeze, ca să poată fi pus în funcțiune, în afară de bazele de date, avea nevoie de o structură cibernetică, un motor se numește, pe care nu-l fac, aparent, decât două firme mari din lume: americanii și Cambridge Analytica. Aceste motoare, practic, în momentul în care corelează bazele de date, acestea despre noi, cu tot ce există în sondarea internetului despre noi, practic cu un singur click, toată viața dvs. poate fi expusă instantaneu, inclusiv lucruri mult mai subtile și mult mai neplăcute. Absolut, aici nu-i vorba că accesezi starea de sănătate a fiecăruia dintre noi și este vorba despre viața privată. Aceste motoare pe care, repet, noi am fost și am spus că sunt pentru Guvernul României la Bae Systems.
Ele sunt folosite pentru uz militar, exact. Și atunci, această firmă englezească nu putea să vândă aceste motoare decât cu acordul Marii Britanii, unde trebuie să declari cine este beneficiarul, ori noi am declarat că beneficiarul este Guvernul României, că de aia am luat fonduri europene.

Și ceea ce este și mai grav este că SRI a finalizat acest proiect acum doi ani de zile și conform angajamentelor legale pe care le-am luat la Bruxelles, el trebuia să-l predea guvernului. O să mă întrebați cui anume de la guvern, tocmai de aia guvernul nu a făcut nicio structură specializată pentru a prelua acest „Big Brother” pentru a le da celor de la SRI posibilitatea să-l păstreze. Astfel încât am ajuns în următoarea stare de fapt: sistemul funcționează perfect, a fost făcut pe bani europeni” mai spune medicul.

Duță a dezvăluit și cine a fost artizanul sistemului Big Brother deghizat în card de sănătate: ”Generalul (Gabriel n.n.) Stătescu. Este un ”copil” crescut de generalul Dumitru Zamfir, care a fost directorul IT în SRI. El a coordonat în mod direct proiectele de la CNAS.
Dl general Stătescu este cel care a coordonat, din punct de vedere tehnic, și a premeditat cele două proiecte, de la CNAS și de la SRI, bazele de date, sistemul medical informatic, astfel încât acesta să poată fi transferat și să fie compatibil mai departe cu acel sistem „Big Brother”, pentru că tot proiectul și caietul de sarcini de la SRI, știu sigur, a fost coordonat și implementat tot de domnul general Stătescu și este o întâmplare, desigur, că sistemul „Big Brother” și licitația CNAS sunt făcute de aceleași firme românești – respectiv Siveco, pentru că acolo unde apare domnul general Stătescu, apare automat și Siveco”.

Concluzia amară a fostului președinte al CNAS:

”E destul de neplăcut uitându-te în urmă să-ți dai seama că ai fost folosit inclusiv pentru extragerea unor lucruri extrem de sensibile de la celelelalte servicii de informații, să știți că eu am fost la tot felul de întâlniri la care au vrut să mă cunoască și ceilalți de la celelalte servicii și se uitau la mine foarte suspicioși. M-a adus dl general (George n.n.) Voinescu. Pentru că cei de la celelalte servicii nu erau de acord și au vrut să mă vadă și să mă asculte. Practic, eu am fost folosit pentru o treabă care la final se dovedește că ne afectează pe toți. Chestia asta o regret și, pentru că m-ați întrebat, dacă aș lua-o de la capăt, m-aș gândi de două ori”. 

Ad

Exit mobile version