spot_img
10.1 C
București
duminică, decembrie 3, 2023
AcasăExterneSCANDALUL DE SPIONAJ DE LA PARIS/Hollande: "Franţa nu va tolera nici o...

SCANDALUL DE SPIONAJ DE LA PARIS/Hollande: „Franţa nu va tolera nici o acţiune de naturǎ sǎ-i punǎ în cauzǎ securitatea”

-

„Franţa nu va tolera nici o acţiune de naturǎ sǎ-i punǎ în cauzǎ securitatea”, a declarat Palatul Elysée dupǎ o reuniune, în dimineaţa zilei de 24 iunie, a Consiliului apǎrǎrii, prezidatǎ de şeful statului, François Hollande. Întreaga clasǎ politicǎ îşi exprimǎ de altfel indignarea dupǎ revelaţiile legate de punerea sub ascultare telefonicǎ, de cǎtre americani, între 2006 şi 2012, a trei preşedinţi francezi: Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy şi François Hollande, transmite RFI.

- Reclama -

COMENTARIU RFI DE MATEI VIȘNIEC

Citez tot din comunicatul preşedinţiei franceze: „Ne aflǎm în faţa unor fapte inacceptabile care au prilejuit deja unele clarificǎri între Statele Unite şi Franţa, în special la sfîrşitul anului 2013, cînd au avut loc primele revelaţii legate de practicile serviciilor secrete americane, şi în cursul vizitei efectuatǎ de François Hollande în Statele Unite, în februarie 2014”.

Tot miercuri 24 iunie, la ora prînzului, preşedintele François Hollande a reunit la palatul Elysée în jur de 20 de responsabili parlamentari pentru o nouǎ consultare în jurul revelaţiile fǎcute de cotidianul Libération şi de Mediapart. Dovadǎ cǎ Parisul înţelege sǎ nu lase fǎrǎ rǎspuns acest afront, la care de fapt, dupǎ unii comentatori, Franţa se aştepta. In definitiv, dacǎ americanii au pus sub ascultare convorbirile doamnei Angela Merkel, de ce ar fi trebuit sǎ fie menajaţi Nicolas Sarkozy şi François Hollande. In cursul dimineţii am auzit unele comentarii legate de prea mare vecinǎtate a Palatului Elysée, unde se aflǎ preşedinţia Franţei, şi ambasada Statele Unite. In contextul tehnologiei sofisticate de asǎzi, a fost suficient ca americanii sǎ instaleze o antenǎ pe acoperişul ambasadei lor de la Paris pentru a capta convorbirile de la Elysée.

Numerioşi lideri politici francezi reacţioneazǎ însǎ cu mai multǎ virulenţǎ în contextul acestei afaceri numitǎ deja de unii comentatori „un scandal”. Dacǎ Palatul Elysée recurge la limbajul diplomatic convenţional, chiar şi în condiţii de exprimare a indignǎrii, un deputat socialist care prezideazǎ comisia de legi scrie pe Twitter: „încǎ o datǎ redescoperim cǎ Statele Unite nu au aliaţi, ei nu au decît adversari şi vasali”.

Liderul radicalilor de stînga, Jean-Luc Mélenchon cere pur şi simplu oprirea negocierilor dintre Uniunea Europeanǎ şi Statele Unite în privinţa parteneriatului comercial transatlantic. Iar extrema dreaptǎ, prin vocea lui Marine Le Pen, lidera Frontului Naţional, evocǎ existenţa unei „ameninţǎri directe pentru independenţa şi suveranitatea Franţei”.

Unii lidieri politici subliniazǎ însǎ faptul cǎ demnitarii francezi nu sunt totuşi naivi, şi cǎ lucrurile importante nu se discutǎ la telefon. O spune, printre alţii, fosta ministrǎ de interne Michel Alliot-Marie.

Sǎ mai notǎm cǎ ministrul francez de externe Laurent Fabius l-a convocat astǎzi, pentru explicaţii, pe ambasadorul american în Franţa, doamna, Jane Hartley.

Coincidenţa face cǎ aceste revelaţii şi reacţiile legate de ele intervin chiar în ziua în care Parlamentul de la Paris urmeazǎ sǎ adopte un controversat proiect de lege privind culegerea de informaţii şi lupta împotriva terorismului.  

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img