spot_img
5 C
București
miercuri, martie 29, 2023
AcasăCulturăScandalul de la Opera Națională continuă: Artiștii nu au urcat pe scenă...

Scandalul de la Opera Națională continuă: Artiștii nu au urcat pe scenă miercuri seară

-

Artiştii Operei Naţionale din Bucureşti nu au mai urcat pe scenă la spectacolul de miercuri seara. Sunt supăraţi că ministrul Culturii le-a schimbat din nou conducerea. Directorii interimari au fost demişi şi sunt reinstalaţi cei care sunt implicaţi în anchete de corupţie. Astfel a fost readus în companie balerinul Johan Kobborg, artizanul ultimelor producţii de succes ale Operei. Acum, însă, nimeni nu ştie când se vor relua spectacolele, transmit Știrile TVR.

- Reclama -

Proaspăt demis, Tiberiu Soare a venit în mijlocul protestatarilor şi a dezminţit că ar avea ceva personal cu coregraful danez Johan Kobborg, aşa cum s-a afirmat.

Sala Mare a Operei Naţionale s-a umplut de angajaţii instituţiei, supăraţi că dirijorii Vlad Conta, director general, şi Tiberiu Soare, adjunctul său, au fost schimbaţi, iar ministrul Culturii l-a renumit la conducere pe actorul George Calin, într-un interimat de 3 luni.

Angajaţii Operei îl aşteptau pe Vlad Alexandrescu la ora 15.00. Ministrul anunţase pe pagina sa de Facebook că va merge să le comunice soluţia pe care a găsit-o pentru a aplana conflictul de la Operă. Surpriză, însă, ministrul Culturii nu s-a mai dus la discuţii. A anunţat doar că un secretar de stat şi doi consilieri vor monitoriza situaţia.

De trei săptămâni, scandalurile ţin capul de afiş la Opera Naţionala Bucureşti. A izbucnit între Tiberiu Soare şi coregraful Johan Kobborg, care avea atribuţii de coordonare a companiei de balet. Dirijorul a şters numele lui Kobborg de pe site-ul instituţiei, unde figura ca director artistic al corpului de balet. Funcţia nici nu există în organigramă, dar Johan Kobborg şi-a anunţat demisia.

Ministrul Culturii a apelat la o nouă numire, Tiberiu Sore a devenit adjunct, iar director principal a fost numit Vlad Conta. Balerina Alina Cojocaru, alături de balerinii străini din Bucureşti, au protestat pentru susţinerea coregrafului danez. A doua zi, alţi angajaţi ai Operei au organizat un contraprotest, supăraţi că „artiştii străini” sunt mai bine plătiţi.

Între timp, două mari producţii au fost anulate. Alte patru riscă să nu mai aibă reprezentaţii, iar Gala Internaţională a Dansului, din 28 aprilie, a fost şi ea anulată.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img