spot_img
2.8 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăhighlightSCANDALUL DE LA DITRĂU/ Preotul, capul revoltei, luat la ochi de Arhiepescopia...

SCANDALUL DE LA DITRĂU/ Preotul, capul revoltei, luat la ochi de Arhiepescopia catolică din Alba Iulia

-

Arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, Jakubinyi György, a criticat vineri atitudinea preotului Bírók Károly, care „s-a implicat într-un conflict care îi depășește competențele”, și spune că poziția preotului din Ditrău față de străinii angajați la brutăria din localitate nu coincide cu punctul de vedere al arhiepiscopiei, transmite Radio Europa Liberă.

- Reclama -

RELATAREA RADIO EUROPA LIBERĂ:

- Advertisement -
  • „​Constatăm cu regret că preotul capelan al parohiei din Ditrău, Bíró Károly, s-a implicat într-un conflict care îi depășește competențele, și poziția lui nu coincide cu punctul nostru de vedere. Poziția Bisericii este clară: Biblia atenționează poporul ales să accepte străinii, pentru că ei înșiși au fost străini în Egipt (Ex. 22,20). Porunca cea mai mare a Domnului Isus este iubirea, creștinul fiind caracterizat în plus și prin iubirea de dușman. Creștini fiind, trebuie cu atât mai mult să-i acceptăm pe cei care sunt creștini, dar chiar și pe cei de altă religie. Sfântul rege Ștefan al Ungariei în Preceptele adresate fiului său, Sfântul Emeric, îl atenționează să-i primească pe străini, pentru că o țară cu o singură limbă este slabă”, spune IPS György Jakubiny, Administratorul Apostolic al Arhiepiscopiei de Alba Iulia.​

Prelatul atrage atenția că în Catehismul Bisericii Catolice, referindu-se chiar la această situație concretă, se spune că „accesul la muncă și la profesie trebuie să fie deschis tuturor, fără discriminare nedreaptă, bărbați și femei, sănătoși și handicapați, autohtoni și imigranți. În funcție de împrejurări, societatea trebuie, în ce o privește, să-i ajute pe cetățeni să-și găsească o muncă și un serviciu.”

Înaltul prelat invocă, în sprijinul celor transmise, mesajul lansat de Papa Francisc, de Ziua mondială a păcii, precum și Declarația Universală a Drepturilor Omului.

- Advertisement -

El spune că „frica este adesea sursă de conflict”, motiv pentru care „este important de a merge dincolo de temerile noastre umane”, pledând pentru depășirea limitelor „orizonturilor noastre restrânse, pentru a tinde mereu să trăim fraternitatea universală, ca fii ai unicului Tată ceresc” și că atâta vreme cât „pretindem recunoașterea și respectarea acestor drepturi față de credincioșii noștri”, atunci trebuie să „respectăm aceleași drepturi în toate situațiile.”

Mesajul integral al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia

Mesajul Sfântului Părinte, Papa Francisc cu ocazia celei de-a 53-a Zile mondiale a păcii se adresează fiecărui creștin și fiecărui om de bună credință: „Drumul reconcilierii cere răbdare și încredere. Nu se obține pacea dacă nu se speră. (…) Frica este adesea sursă de conflict. Deci este important de a merge dincolo de temerile noastre umane, recunoscându-ne fii nevoiași, în fața Celui care ne iubește și ne așteaptă, ca Tatăl fiului risipitor (cf. Lc 15,11-24). Cultura întâlnirii între frați și surori strică relațiile cu cultura amenințării. Face fiecare întâlnire o posibilitate și un dar al iubirii generoase a lui Dumnezeu. Ne conduce să depășim limitele orizonturilor noastre restrânse, pentru a tinde mereu să trăim fraternitatea universală, ca fii ai unicului Tată ceresc.”

Constatăm cu regret că preotul capelan al parohiei din Ditrău, Bíró Károly, s-a implicat într-un conflict care îi depășește competențele, și poziția lui nu coincide cu punctul nostru de vedere. Poziția Bisericii este clară:

Biblia atenționează poporul ales să accepte străinii, pentru că ei înșiși au fost străini în Egipt (Ex. 22,20).

Porunca cea mai mare a Domnului Isus este iubirea, creștinul fiind caracterizat în plus și prin iubirea de dușman. Creștini fiind, trebuie cu atât mai mult să-i acceptăm pe cei care sunt creștini, dar chiar și pe cei de altă religie. Sfântul rege Ștefan al Ungariei în Preceptele adresate fiului său, Sfântul Emeric, îl atenționează să-i primească pe străini, pentru că o țară cu o singură limbă este slabă.

Catehismul Bisericii Catolice, referindu-se la această situație concretă spune următoarele: „Accesul la muncă și la profesie trebuie să fie deschis tuturor, fără discriminare nedreaptă, bărbați și femei, sănătoși și handicapați, autohtoni și imigranți. În funcție de împrejurări, societatea trebuie, în ce o privește, să-i ajute pe cetățeni să-și găsească o muncă și un serviciu.” (CBC 2344)

Totodată Biserica noastră trăiește în lume și ca parte a unei țări și a comunității internaționale acceptă ca valabile și se supune legilor în vigoare cu privire la aceste aspecte, fiind conștientă de următoarele:

În concordanță cu Declarația Universală a Drepturilor Omului „orice fiinţă umană are dreptul la viaţă, la libertate şi la securitatea persoanei sale” (cf. Declarația Universală a Drepturilor Omului art. 3), respectiv „fiecare om are dreptul să i se recunoască pretutindeni personalitatea juridică.” (cf. Declarația Universală a Drepturilor Omului art. 6)
Prin legile sale, țara în care trăim dispune: „Orice persoană are dreptul la viaţă, la sănătate, la integritate fizică şi psihică, la onoare şi reputaţie, dreptul la respectarea vieţii private, precum şi dreptul la propria imagine.” (cf. Codul de Drept Civil art. 58 §1). „Viaţa, sănătatea şi integritatea fizică şi psihică a oricărei persoane sunt garantate şi ocrotite în mod egal de lege.” (cf. Codul de Drept Civil art. 58 § 1). Și noi pretindem recunoașterea și respectarea acestor drepturi față de credincioșii noștri, respectiv respectăm aceleași drepturi în toate situațiile.
În mod firesc și noi așteptăm de la toți oaspeții admiși, de la orice semen al nostru stabilit pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă în comunitățile noastre, să se adapteze cutumelor țării, poporului sau societății noastre. Cultura ospitalității este cu atât mai dezirabilă din punctul nostru de vedere cu cât nu putem uita nici un moment că toți suntem pelerini pe acest pământ pe care trăim din harul lui Dumnezeu. Nu putem să uităm nici faptul că membrii propriei noastre comunități, mii de concetățeni ai noștri sunt nevoiți să lucreze în străinătate pentru o viață mai bună, unde și ei la rândul lor au fost primiți cu ospitalitate; aceasta este atitudinea pe care o așteptăm și noi și o considerăm naturală.

Invităm în primul rând comunitatea implicată în aceste tensiuni din satul Ditrău, precum și toate comunitățile care se află într-o situație asemănătoare, să ia în considerare toate aceste aspecte, pentru ca în locul înverșunării să primeze omenia, rațiunea, iar înainte de toate să aibă în vedere principiul iubirii și toleranței creștine, și să se străduiască să păstreze pacea. Reprezentanții oficiali ai Bisericii, preoții să înțeleagă slujirea comunității ca una menită să calmeze emoțiile și tensiunile și nu să le intensifice, conducând astfel la dialog, nu la ură și dezbinare.

Alba Iulia, 31 ianuarie 2020

+Jakubinyi György, arhiepiscop emerit,
administrator apostolic

200 de cetățeni ai comunei Ditrău (județul Harghita) protestează față de angajarea, la fabrica de pâine din localitate, a doi srilankezi, după ce patronii brutăriei au încercat să angajeze, fără succes, localnici.

Protestatarii se tem că, odată cu venirea lui Piumal (22) și Amahinda (49), unul budist, iar celălalt catolic, „să nu vină un val de migranţi”, care să le impună cultura lor şi care să le pună în pericol siguranţa.

Nemulțumiți, localnicii au făcut presiuni pentru ca srilankezii să fie dați afară din casă de gazdele la care stăteau cu chirie, așa că acum patroana brutăriei, Köllő Katalin, le caută o locuință în altă localitate.

Primarul din Ditrău, Puskás Elemér, spune că oamenii au fost instigați și a făcut un apel la toleranță. În frunte cu preotul catolic Bírók Károly, localnicii adunați la biserică miercuri au mers la primărie cerând intervenția primarului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img