spot_img
25.5 C
București
joi, iunie 8, 2023
AcasăEconomieAgriculturaScandalul conductei prin România a gazelor rusești pentru Bulgaria

Scandalul conductei prin România a gazelor rusești pentru Bulgaria

-

Comisia Europeană îi amendează cu 77 milioane euro pe bulgari pentru monopolul menținut de compania „Bulgargaz”.În ajun de An Nou, Bulgaria a fost amendată cu 77 milioane de euro de către Comisia europeană pentru monopolul companiei „Bulgargaz” și a holdingului energetic bulgar menținut în infrastructura de gaze. Este vorba de o conductă care trece prin România, transmite Radio Europa Liberă.

- Reclama -

Compania „Bulgartransgaz” din holdingul energetic bulgar controlează infrastructura, iar „Bulgargaz” livrările de gaze pentru populație și industrie. În pofida avertismentelor din partea organelor europene antimonopol, cele două companii au blocat accesul concurenților pe piața internă.

În decizia Comisiei se arată că holdingul energetic bulgar controlează prin„Bulgargaz” singurul gazoduct prin care gazele rusești vin în Bulgaria – cel din România. Gazoductul nu poate fi folosit de alte companii.

Primul ministru Boiko Borisov a declarat că penalizarea este o reacție la refuzul Bulgariei de a-și oferi gazoductele unor companii din Rusia și Turcia. Guvernul a reușit, pe calea tratativelor, să reduca amenda de la 300 la 150 de milioane de euro, apoi la 140 și în final la 77 de milioane. „Ar fi o trădare națională să renunțăm la proprietatea asupră infrastructurii de gaze”, a spus Borisov.

Experți energetici însă au anunțat că penalizarea ar putea fi sub 40 de milioane de euro dacă guvernul ar fi acceptat o înțelegere extrajudiciară. Milioanele vor fi plătite de către toți consumatorii. Pierderile vor putea crește în urmă pretențiilor financiare din partea unor companii europene care nu au avut acces pe piața bulgară de gaze.

Președinta Partidului Socialist bulgar, Kornelia Ninova, a dezmințit declarația primului ministru că Bruxelles-ul a cerut privatizarea companiei „Bulgartransgaz”.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img