Home mediu SCANDALUL CLASEI PREGĂTITOARE: Se vor verifica vizele de flotant

SCANDALUL CLASEI PREGĂTITOARE: Se vor verifica vizele de flotant

0

Inspectoratele școlare și conducerile școlilor vor primi dreptul de a solicita, din acest an, verificarea vizelor de flotant ale părinților care cer înscrierea copiilor în clasa pregătitoare. Anunțul a fost făcut de șeful Inspectoratului Școlar al Județului Cluj, Valentin Cuibus. Mulți dintre părinți recurg la metoda vizei de flotant pentru a-și putea înscrie copiii la școlile mai bine cotate, în contextul în care una dintre cele mai importante condiții pentru admiterea elevilor în clasa pregătitoare este arondarea teritorială, transmite RFI.

În Cluj-Napoca, în contextul în care cele mai multe dintre școlile și liceele bune de stat sunt concentrate în zona centrală a orașului, mulți părinți și-au făcut vize de flotant pentru a evita prevederile legale referitoare la arondarea teritorială a elevilor.

Aceste prevederi oferă prioritate elevilor care locuiesc în apropierea școlilor. Cu ajutorul vizelor de flotant, părinții ajung în circumscripția teritorială a școlii unde doresc să își înscrie copilul. Inspectorul școlar general al județului Cluj, Valentin Cuibus, a declarat că au fost multe cazuri în care au fost date vize de flotant pentru spații care nu aveau destinația de locuință.

”Au existat 11 vize de flotant date pe o alimentară aflată în circumscripția teritorială a Liceului Bălcescu”, a spus Valentin Cuibus, în cadrul unei conferințe de presă.

Pe de altă parte, părinții care au recurs la subterfugiul vizelor de flotant spun că, din punctual lor de vedere, statul nu ar trebui să le îngrădească dreptul de a-și alege școala pentru copii lor în funcție de calitatea profesorilor și de performanțe și nu în funcție de cât de aproape de școală locuiesc. Ei sunt de părere că, astfel, nu este pus pe primul loc interesul copiilor, ci interesul cadrelor didactice care trebuie să aibe norme complete.

Totuși, inspectorul școlar general al județului Cluj a declarat că nu vede cum vor fi aplicate în practică prevederile noii legi. Valentin Cuibus este de părere că doar Protecția Copilului ar avea cum să verifice dacă acești copii locuiesc în spații corespunzătoare sau nu, declarate de părinți la evidența populației.

O altă modificare a legislației școlare se referă la faptul că părinții nu își vor mai putea înscrie copiii direct în clasa I, ci copiii vor fi obligați să parcurgă și clasa pregătitoare. Valentin Cuibus a afirmat că înscrierile în clasa pregătitoare vor avea loc în perioada 29 februarie – 18 martie. În acest an, în județul Cluj, vor exista 261 de clase pregătitoare, iar reprezentanții Inspectoratului Școlar estimează că vor fi înscriși 5.950 de elevi.

Ad

Exit mobile version