Pacienții atrag atenția că orice ordin dat de un ministru nu poate aduce medicamente de pe o zi pe alta și anunță că se vor adresa Organizației Mondiale a Sănătății:
Cezar Irimia: Cu siguranță este o acutizare a crizei pe care noi o semnalăm de mulți ani. Ea s-a accentuat progresiv, din 2015, de la ordinul ministrului Băniciou cu privire la reducerea prețului la medicamente. Am ajuns într-o situație critică. Alergăm după medicamente în țările vecine, în Uniunea Europeană și pe unde putem pentru a procura medicamentele necesare, vitale. Pe piața românească nu se mai găsesc multe dintre ele. Vorbim despre medicamente ieftine, uzuale, nu despre cele foarte scumpe care se dădeau cu aprobarea comisiei. Acum se dau fără aprobarea comisiei, la liber.
Reporter: Este posibil ca această criză să fi fost alimentată și de industria farma? Acel ordin i-ar fi putut aduce pierderi foarte mari.
C.I: Cu siguranță. Mulți și-au retras produsele de pe piață deoarece trebuiau să vândă sub prețul de cost. Nu mai era un business, nu mai era un interes comercial. Au făcut notificări și cunoaștem foarte bine câteva medicamente care au fost notificate la ANM încă din 2015. Nu s-a făcut nimic nici înainte de a fi notificate medicamentele ce au fost anunțate că vor fi retrase de pe piață. ANM a dormit în papuci și uitați-vă unde ne aflăm acum. Am ajuns să facem tratamente cu promisiuni electorale. Am dat un vot cu riscul vieții noastre. Această acutizare a picat pe actualul ministru, Bodog. Nu știu ce pârghii ar avea să rezolve cât mai rapid problema. Oamenii sunt, din nou, dispuși să intre în instanță cu statul român pentru neglijență, în scopul de a-și procura tratamentele. Pe de altă parte, industria pharma a promis că va mai retrage câteva medicamente dacă prețurile vor continua să scadă. Noi tragem concluzia că politica prețului este dezastruoasă. Nu s-a făcut o reducere a prețului cu o analiză de impact ca să vedem ce urmări are, cum putem proceda sau ce pârghii putem găsi pentru împiedicarea comerțului paralel sau pentru retragerea medicamentelor de pe piață. Murim cu șanse reale de a supraviețui dacă am avea tratamentele necesare.
Rep: Acum , în timp ce vorbim, ce medicamente lipsesc? Care sunt cele mai acute lipsuri? S-a vorbit inclusiv despre medicamente pentru copii.
C.I: La copii este vorba despre șapte sau opt medicamente. Unele nu se mai găsesc deloc. Altele se procură foarte greu sau sunt foarte greu aduse de Unifarm, care depune un efort uriaș pentru a mai acoperi găurile ivite în piața de medicamente. La adulți, la fel, lipsesc vreo opt medicamente. În total, comune și pentru copii și adulți sunt 14 – 16 medicamente.
Rep: Dacă ministrul Bodog semnează un ordin nou, cum se schimbă lucrurile?
C.I: Subliniez că în fiecare zi mor 130 de oameni din această patologie. Multe dintre aceste decese ar fi putut fi evitate dacă pacienții ar fi avut acces la investigații și tratamente la timp. După o analiză din 2012 făcută de Globocan, în continuare se moare pe capete. Acum nu mai știm care este realitate. Dar, cu siguranță, numărul deceselor este mult mai mare. Vorbim doar despre cancere. Orice ordin ar da, nu poate aduce medicamente de azi pe mâine. Situația este critică. Aș recomanda Guvernului și Ministerului Sănătății să ceară sprijinul OMS.
Rep: Cum va fi făcut apelul către Organizația Mondială a Sănătății?
C.I: Aceasta ar atrage după sine penalizarea României din partea Comisiei Europene, dar noi, pacienții, cu siguranță, vom cere OMS să intervină.
Rep: Ați invocat o politică a prețurilor dezastruoasă. Pe de altă parte, industria pharma urmează un model de afaceri. Ea este o afacere în sine. Care ar fi soluția?
C.I: Prețurile să nu mai fie cele mai mici din Europa, ci fă fie la media europeană. Iar prețurile decontate de statul român să fie negociate la sânge. Normal că ne dorim medicamente ieftine, dar nu cu riscul vieții noastre. Din 2008 această situație s-a perpetuat. Acum am ajuns într-o situație foarte critică în care nu răspunde absolut nimeni pentru toate decesele menționate anterior.
Ce promite Ministerul?
Confrunat cu această criză, ministrul Florian Bodog vorbește de o procedură de urgență, astfel încât spitalele să aibă din nou la dispoziție citostatice, inclusiv pentru copiii bolnavi de cancer și leucemie.
„(…) n-am stat să dorm în minister. Am cinci preţuri pentru cinci medicamente în avizare juridică – și acestea pot fi semnate azi -, şi nouă preţuri la care nu pot umbla pentru că fostul ministru a modificat ordinul de nevoi speciale, iar stabilirea preţului se face prin raportare la cel mai mic preţ din 12 ţări de referinţă. Dacă eu găsesc medicamente în una din ţările care nu plăteşte clawback, firma nu-l va aduce la preţul respectiv în România, eu nu voi putea să-i aprob un preţ mai mare. Motiv pentru care am demarat deja procedura de schimbare a acestui ordin”
Precedentul ordin prevedea ca preţurile medicamentelor comercializate în România să scadă la cel mai mic nivel european. Companiile pharma au reacționat însă dur, în condițiile în care piața totală de medicamente depășește 3 miliarde de euro, iar costurile de producție ar fi fost peste cele de comercializare.