spot_img
2.2 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăAnalizeScandalul căminelor de bătrâni din Finlanda i-ar putea readuce la guvernare pe...

Scandalul căminelor de bătrâni din Finlanda i-ar putea readuce la guvernare pe socialiști după 20 de ani

-

Într-o ţară nordică obişnuită cu un nivel ridicat al asistenţei sociale publice, finlandezii au fost şocaţi să afle că funcţionează case de bătrâni în care cei internaţi sunt lăsaţi toată noaptea fără să fie schimbaţi: situaţie scandaloasă care ar putea contribui la revenirea la putere a stângii, după 20 de ani în opoziţie, la alegerile legislative din 14 aprilie, relatează Reuters.

- Reclama -
The chairman of the Social Democratic Party (SDP) of Finland, Jutta Urpilainen (L), and French Socialist Party member and former presidential candidate Segolene Royal arrive to give a press conference in Helsinki on February 7, 2011. Royal is in Finland as a guest of the SDP ahead of Finland’s parliamentary elections in April. AFP PHOTO / JUSSI NUKARI – FINLAND OUT – (Photo credit should read JUSSI NUKARI/AFP/Getty Images)

Finlanda, care are una din populaţiile cu cel mai rapid ritm de îmbătrânire de pe glob, se confruntă direct cu o problemă care afectează cele mai multe dintre statele occidentale – cum îşi poate permite o societate să aibă grijă de numărul tot mai mare de bătrâni şi infirmi.

- Advertisement -

Finlanda anticipează că în 2035 costurile sociale şi cele legate de sănătate vor sări la 26,5 miliarde de euro pe an, de la 18,7 miliarde în 2018, echivalentul a 9,6% din PIB, faţă de 7,9% în 2018.

Premierul de centru Juha Sipila a sperat să dezamorseze această creştere prin tăieri în sfera serviciilor şi accelerarea privatizării, dar misiunea de reformare a sistemului de sănătate s-a dovedit prea complexă, iar guvernul de centru dreapta al lui Sipila a demisionat.

- Advertisement -

Preocupările faţă de sistemul asigurărilor sociale au fost un „cadou” pentru Partidul Social Democrat SDP, de opoziţie, care conduce în sondaje de aproape un an, în cel mai recent, realizat de postul public Yle, fiind creditat cu 20,1% din voturi. SDP a promis majorări de taxe, restricţionarea privatizărilor în sănătate şi creşterea pensiilor de stat mai mici de 1400 de euro pe lună cu 100 de euro.

Liderul SPD, Antti Rinne, susţine că statul finlandez îşi poate permite să aibă grijă de bătrânii săi, dar principalul său oponent, ministrul de finanţe Petteri Orpo, a afirmat că politicile sale economice sunt „iresponsabile”.

Sondajele arată că formaţiunea lui Orpo, Coaliţia naţională, se află pe locul al doilea în preferinţele alegătorilor, cu 15,8%, pe locul al treilea fiind naţionaliştii din Partidul Finlandezilor, cu 15,1%.

Potrivit lui Tuomo Turja, director de cercetare la institutul de sondare, popularitatea guvernului a avut de suferit iniţial din cauza măsurilor adoptate în ce-i priveşte pe şomeri, care s-au văzut forţaţi să accepte angajări pe termen scurt sau cursuri de calificare pentru a evita reducerea indemnizaţiilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img