Alianța partidelor naționaliste din Europa

0
132
HAMBURG, GERMANY - AUGUST 17: Bernd Lucke, head of the new Euro-skeptic Alternative fuer Deutschland (AfD) political party, wears a hand-painted shirt while chatting with supporters before marching on August 17, 2013 in Hamburg, Germany. The AfD is a new center-right party that has sprung up in the wake of the Euro debt crisis and ahead of upcoming German elections. Germans are schedueld to go the polls on September 22. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Alternativa pentru Germania va forma o nouă alianță cu formațiunea italiană Lega și cu alte partide populiste după alegerile europene din mai. Acestea speră că noua coaliție va schimba din temelii Uniunea Europeană, transmite Deutsche Welle.

Olli Kotro, Jörg Meuthen, Matteo Salvini und Anders Vistisen

De la stânga la dreapta: Olli Kotro, Jörg Meuthen, Matteo Salvini și Anders Vistisen

Ministrul de Interne al Italiei, Matteo Salvini, a lansat oficial inițiativa sa de a uni partidele radicale de dreapta din UE înaintea alegerilor europene din mai. „Vrem să reformăm Europa,” a declarat el într-o conferință de presă la un hotel de lux din centrul metropolei Milano. „Pentru mulți oameni, UE este un coșmar, nu un vis frumos”, a mai spus vicepremierul italian.

Salvini s-a aliat cu populiștii de la Alternativa pentru Germania (AfD), partid al cărui lider, în prezent singurul eurodeputat al formațiunii, Jörg Meuthen, a fost alături de politicianul italian. Au mai fost prezenți reprezentanți ai Partidului Poporului din Danemarca și ai Partidului Finlandezilor, aceste patru formațiuni fiind deocamdată singurele membre ale noii alianțe.

Noul grup politic va fi numit Alianța Europeană a Popoarelor și Națiunilor, a anunțat Meuthen, și este deschis pentru toți cei care consideră că patriotismul și conservatorismul sunt importante. „Nu sunt bineveniți socialiștii, comuniștii, eco-fasciștii și extremiștii – fie că sunt de dreapta sau de stânga”, a adăugat el.

Frontul Național din Franța, partidul condus de Marine Le Pen, și Partidul Libertății din Austria (FPÖ), aflat la guvernare la Viena, nu au fost prezente la reuniune, dar au confirmat că lucrează cu Lega din Italia. Aceste trei formațiuni fac de altfel parte în prezent din același grup politic în Parlamentul European.

O ‘Europă a bunului simț’

Promisiunea lui Salvini de a  reforma UE este pe placul multor partide radicale de dreapta, care au în comun mai multe obiective, printre care limitarea migrației și sporirea puterii de decizie a guvernelor naționale. Există însă și diferențe de opinie între aceste partide în probleme-cheie, precum piața liberă sau alocarea banilor de la bugetul comunitar.

Diferențele de opinie ar putea explica lipsa de la reuniunea din Italia a unor partide europene populiste importante. Dar cei prezenți au căutat să treacă rapid peste divergențe: „Lucrurile care ne unesc sunt mai mari decât cele care ne separă”, a declarat Anders Vistisen, de la Partidul Poporului din Danemarca.

Marine Le Pen, lidera Frontului Național din Franța, nu a fost prezentă la Milano și nu a trimis nici reprezentanți. Dar ea este aliată deja strâns cu Salvini. Cei doi s-au întâlnit vinerea trecută la Paris și au postat ulterior pe Twitter mesaje despre coaliția lor. Le Pen a spus că „este gata să câștige” alături de Salvini. Acesta a precizat la rândul său că ar fi hotărât „să extindă alianța” celor care doresc să aducă un pic de „bun simț în Europa.”

Cei doi lideri sunt de acord demult că Europa are nevoie de schimbare și sunt deja împreună pe scena politică europeană la Strasbourg.

Jocul numerelor

Partidele populiste de dreapta sunt în ascensiune în Europa. Ele dețin puterea în Italia, Ungaria, Polonia și Austria și, potrivit sondajelor, vor obține scoruri importante la alegerile europene din mai. Problema lor a fost până acum coordonarea la nivel european și găsirea unei voci comune: exact problema pe care Salvini speră să o rezolve.

Partidele populiste europene sunt în prezent împărțite în trei grupuri distincte: Europa Națiunilor și Libertății, de care aparține Lega lui Salvini; Conservatorii și Reformiștii Europeni și Europa Libertății și a Democrației Directe.

Potrivit prognozelor actuale, partidul lui Salvini ar urma să obțină 28 de mandate europene, față de doar cinci câștigate la alegerile din 2014. AfD ar putea crește de la un singur eurodeputat la 13 (AfD a avut mai mulți deputați europeni, dar aceștia au părăsit partidul din 2014 încoace). Dar aceste două formațiuni trebuie să convingă și alte partide europene să li se alăture dacă doresc cu adevărat să domine agenda Parlamentului European.

Suporterii lui Salvini cred că el este omul potrivit pentru acest job. „Este crucial să nu fim singuri, să lucrăm împreună”, a declarat pentru DW luna trecută Maximilian Krah, al treilea pe lista AfD pentru Parlamentul European. „Cred că Salvini este persoana care poate integra o mișcare conservatoare națională atât de diferită.”

Salvini încearcă să-i atragă de partea sa pe premierul ungar Viktor Orban și pe șeful partidului PiS care guvernează Polonia,  Jaroslaw Kaczynski. Cele două formațiuni nu par încă dispuse să treacă oficial în tabăra populiștilor, deși formațiunea lui Orban Fidesz a fost suspendată recent din grupul popularilor europeni.

Dacă Salvini va avea succes în a convinge PiS și Fidesz, noul grup ar putea cu adevărat să influențeze major activitatea viitorului legislativ comunitar. Dar este un mare ‘dacă’.

„Nu ne dorim fragmentarea Europei”, a clamat Salvini. „Noi vrem să lucrăm unii cu ceilalți.”