Home Dezvaluiri SCANDALUL BURNEI: Șeful Colegiului Medicilor vorbește de presiuni

SCANDALUL BURNEI: Șeful Colegiului Medicilor vorbește de presiuni

0

Președintele Colegiului Medicilor, Gheorghe Borcean, a declarat la RFI că medicii ar fi trebuit să anunțe public presiunile la care ar fi fost supuși, înainte ca medicul Burnei să fie suspendat din activitate. Potrivit acestuia, ”un grup de medici nu pot infirma” o sentință.

Președintele Colegiului Medicilor îi critică pe medicii de la Spitalul Marie Curie din București, care nu vor să lucreze din nou cu doctoral Gheorghe Burnei, acuzat de luare de mită și experimente pe copii.

Gheorghe Borcean a declarat la RFI că medicii ar fi trebuit să anunțe public presiunile la care ar fi fost supuși înainte ca medicul Burnei să fie suspendat din activitate.

Într-o scrisoare trimisă conducerii spitalului, medicii ortopezi, inclusiv rezidenții, amenință cu grevă sau chiar cu demisia dacă vor fi nevoiți să colaboreze din nou cu Gheorghe Burnei, fost șef de secție la spitalul de copii.

Președintele Colegiului Medicilor, Gheorghe Borcean, spune însă că sentința definitivă trebuie pusă în aplicare și că ”un grup de medici nu o pot infirma”.

Tribunalul București a decis, săptămâna trecută, că medicul Gheorghe Burnei, acuzat de fapte de corupție, poate profesa din nou în orice spital de stat. Decizia nu e însă definitivă și a fost atacată de procurori.

Gheorghe Borcean: Lucrurile trebuie judecate cu dublă măsură. Domnul profesor doctor Burnei a lucrat în acea clinică zeci de ani înainte de afi exclus în baza unei sentințe după reclamații. Deci faptele despre care vorbesc astăzi colegii noștri se petreceau mult înainte ca domnul doctor Burnei să fie exclus și apoi reprimit dacă sentința va rămâne definitivă. Așa că se pune întrebarea firească: pentru ce dumnealor înainte, când domnul doctor Burnei era acolo și făcea faptele acelea, nu au sesizat pe nimeni în legătură cu acele fapte? Ori faptele nu existau ori dumnealor aveau o problemă în a le sesiza. Același lucru ne putem întreba acum. De ce revenind domnul doctor în baza unei sentințe care poate rămâne definitivă, cineva poate se opune punerii în aplicare a acelei sentințe? ….Deci domnul  doctor a plecat de acolo nu pentru că a dorit dumnealui sau pentru că a plecat în concediu ci pentru că i-a fost interzis să mai profeseze. Iar acum dacă se va întoarce, se va întoarce tot în baza unei sentințe judecătorești, pe care nu o poate contesta un grup de medici. Este o problemă a administratorului de spital care îl va reangaja pe domnul doctor Burnei în locul în care a fost angajat sau conducerea spitalului îi va da să lucreze ce crede de cuviință.

Rep: Dvs spuneți că și acești medici care protestează sunt de vină pentru că nu au sesizat pe nimeni la timp?

GB: Nu au făcut acea sesizare când domnul doctor practica acele fapte despre care dumnealor  reclamă  acum. Deci lucrurile acelea se petreceau înainte că domnul Burnei să fi fost suspendat din activitate. De ce nu au făcut-o atunci? Ne punem întrebarea.. Pentru că Burnei era șef de secție și le era teamă că o să aibă o problemă din punct de vedere administrativ cu dumnealui sau pentru că  nu au crezut la timpul acela că lucrurile vor avea o tentă nelegală. Aduceți-vă aminte că în rechizitoriul procurorilor la început, atunci când Burnei a fost suspendat, se vorbea despre practicile la care colegii fac acum referire în acea scrisoare deschisă. Ori cercetarea procurorilor nu a dus la concluzia că Burnei a făcut medicină neconvențională, cercetare experimentală pe om s.a.m. d..,

Rep: Da, dar totuși nu avem o sentință definitivă ….

GB: Deci vorbim despre o posibilitate pe care colegii noștri o au în vedere. ..Că va există acea sentință definitivă prin care doctorul Burnei se va întoarce la lucru.  Or acea sentință încă nu există…

Rep: Medicii amenință cu proteste și cu demisii…..Ce se va întâmpla în cazul în care doctorul Burnei se întoarce în spital?

GB. Nu am mai auzit nici eu de așa ceva,  că un grup de medici să se solidarizeze împotriva cuiva din breaslă….În codul deontologic și în statutul colegiului nu există prevederi care să vorbească despre o astfel de situație…pe de altă parte trebuie să știți că prevederile legale dau șefului de secție de chirurgie niște puteri deosebite. El este acela care face programul operator, stabilește echipele care operează, da indicații chirurgicale. Așa cum este legea acum în România șeful de secție de chirurgie este stăpân pe aceste activități…

Rep: Or tocmai asta reclamă medicii, că după ce a fost arestat doctorul Burnei spun că situația s-a deblocat….

GB: Dar nu există nici o dovadă că situația înainte era blocată. Cine spune asta? Că dacă era blocată înainte am fi aflat.

Rep: Adică dvs sugerați că medicii nu ar spune adevărul?

GB: Eu nu spun lucrul acesta. Spun că situația ar trebui judecată din ambele părți. Și din partea lui Burnei Gheorghe și din partea sentinței judecătorești evident și din partea celor care acum reclamă ceva care s-ar fi petrecut cu un an, 10, 15 ani în urmă.

Rep: Cum vedeți această decizie a Tribunalului?

GB: Nu voi face aprecieri asupra unei sentințe care nu este definitivă. Sentința, așa cum va fi ea pronunțată la final, așa va trebui pusă în practică. Indiferent de ce spun colegii sau administrația spitalului. După aceea se va face o cercetare internă care să arate dacă s-au petrecut sau nu faptele reclamate de domnii doctori.

Rep: În această scrisoare trimisă și către comisia de etică medici spun că nu vor să fie asociați cu medicul Burnei și cu activitatea acestuia.

GB: Este opinia dumealor pe care vor trebui să și-o justifice în fața administratorului spitalului, în fața colegiul medicilor al cărui membru este Burnei. Să depună o reclamație împotriva lui la colegiul București  să spună motivele pentru care nu doresc să facă lucrul acesta,. Care este justificarea legală? Rezidenții de exemplu, sunt subordonați doctorului Burnei în activitatea medicală, sunt ucenicii lui, ceilalți sunt colegi.

Rep: Dar ambele părți au reclamat presiuni…

GB; Probabil că și doctorul Burnei la timpul lui, când se va apăra, va spune că a fost supus unor presiuni. Că însăși acțiunea juridică ce s-a pornit împotriva lui, s-a pornit în urma unor presiuni. Poate și dumnealui va spune același lucru.

Ad

Exit mobile version