Home Dezvaluiri SCANDALUL BROȘURII DE LA MAE/AGERPRES IA AMPLOARE: Propagandă ceaușistă

SCANDALUL BROȘURII DE LA MAE/AGERPRES IA AMPLOARE: Propagandă ceaușistă

0

În realitate, povestea este mult mai gravă și denotă nu doar prostie, neglijență și incultură. Nu ! Pe lângă toate acestea, broșura redactată de cea mai veche agenţie de ştiri a României este și un exemplu de interpretare cu rea-voință a istoriei noastre, scrie pe blogul său Horațiu Buzatu, fost lider al PNL.

01

EXPLICAȚIILE LUI HORAȚIU BUZATU: Broșura se intitulează „Germania – România, 135 de ani de relații diplomatice”. Grație aritmeticii, înțelegem că aceste relații există din 1880, adică dintr-o perioadă în care România, deși nu era regat – asta se va întâmpla după 10 Mai 1881, era condusă încă de la 1866 de un rege, respectiv de către Carol I, același care a și înfiinţat agenţia de ştiri încă din 1889, sub denumirea de Agenția Telegrafică a României.De fapt, după cucerirea Independenței de stat la 1877, Regele României a început un firesc program de stabilire de relații diplomatice, iar Germania nu putea să lipsească dintre preocupările sale.Cu toate acestea, perioada cuprinsă între 1880 și 1971 este trecută cu vederea de autorii broșurii și îmi este greu să înțeleg cum de nu au reușit să găsească într-un interval de aproape 100 de ani niciun eveniment demn de a fi menționat, în condițiile în care cel mai important a fost chiar stabilirea relaţiilor diplomatice între cele două ţări !

Dar iată că în raport cu evenimentele de după 1971, atitudinea autorilor se schimbă. Indiferent de motivul acestei schimbări, nu pot trece cu vederea că prima fotografie din broşură îi este dedicată lui … Nicolae Ceauşescu, ca de altfel şi următoarele ! În toată broșura, nu mai puţin de cinci fotografii îl prezintă pe fostul dictator în diverse ipostaze, pe picior de egalitate cu Ion Iliescu, prezent la rândul lui tot în cinci cadre ! Pentru rigoare, să mai adăugăm că cel mai bine reprezentat președinte rămâne Traian Băsescu cu șapte fotografii, urmat de recent alesul Klaus Iohannis cu patru fotografii, din care două de pe vremea când era încă primarul Sibiului.Revenind la poziția specială dedicată lui Nicolae Ceaușescu, cred că este necesară o analiză obiectivă a tuturor resorturilor care au făcut posibilă această rușinoasă întâmplare. Evident, aici nu este vorba doar despre o gafă pe care să o atribuim în fugă unui biet tehnoredactor. Dimpotrivă, este vorba despre o viziune găunoasă despre ce înseamnă astăzi România, iar această viziune se manifestă într-o instituție care ar trebui să se bată în linia I a intereselor naționale.Nu vreau să fiu greșit înțeles ! Ceaușescu face parte din istoria națională, cu toate relele făcute României. Dar istoria relațiilor diplomatice între România și Germania nu începe cu fostul dictator, așa cum încearcă să sugereze Agerpres.

REACȚII, PONTA MINIMALIZEZE SCANDALUL

Ministrul de externe Bogdan Aurescu a anunțat miercuri destituirea purtătorului de cuvânt al MAE. În schimb premierul Victor Ponta a încercat să minimalizeze scandalul.

„Domnu’ ministru Aurescu, degeaba ați făcut atâtea lucruri bune pentru România în toți acești ani! Înțeleg că ați greșit o hartă!”, a afirmat premierul Victor Ponta, ironic la adresa proporțiilor pe care le-a luat scandalul în raport cu cel căruia i se atribuie meritele de a fi câștigat procesul de la Haga împotriva Ucrainei prin care România a obținut delimitarea platoului continental în Marea Neagră. Tot Bogdan Aurescu este cel care a condus echipa care a negociat cu Statele Unite instalarea scutului antirachetă la Deveselu.Eu vreau să vă urez mult succes în continuare, să faceți lucruri bune pentru România”, a punctat premierul, dând de înțeles clar că nu așteaptă demisia ministrului de Externe.

„Cine a greșit plătește”, a adăugat, totuși, premierul. „Înțeleg că se întâmplă și la case mai mari”, a continuat Victor Ponta, minimizând gravitatea incidentului diplomatic: „Înțeleg că domnu’ Plevneliev Rosen este președintele României, pe pagina oficială a MAE german”, a spus șeful executivului cu un zâmbet larg. „Vreau doar să vă rog să vă vedeți de treabă în continuare, de ministru de Externe, Ministerul de Externe să-și facă treaba și dacă cineva, sigur, greșește, înțeleg că plătește (aluzie la demiterea purtătorului de cuvânt al MAE, Brândușa Predescu – n.r.)”, a spus Victor Ponta.

Vreau să dau acest mesaj public și să vă spun tuturor să aveți grijă la funcționari”, a încheiat premierul, adresându-se tuturor miniștrilor.

Ad

Exit mobile version