Home Analize Scandalul bordelurilor între Japonia și Coreea de Sud

Scandalul bordelurilor între Japonia și Coreea de Sud

0

Coreea de Sud a lichidat un fond creat împreună cu Japonia în 2015 pentru a compensa femeile înrolate în bordelurile armatei nipone în timpul războiului, o decizie unilaterală pe care guvernul japonez o consideră inadmisibilă, relatează vineri France Presse.

Ministerul sud-coreean al egalităţii de gen, care administrează fondul, a confirmat vineri că organismul se află în lichidare.

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a avertizat la sfârşitul anului 2018 că intenţionează să desfiinţeze această organizaţie înfiinţată pentru a răspunde cererilor de despăgubire ale victimelor soldaţilor japonezi în timpul războiului.

„Nu vom accepta niciodată” o astfel de decizie, a reacţionat vineri secretarul adjunct al guvernului japonez, Yasutoshi Nishimura.

Acordul semnat în 2015 sub preşedinţia anterioară a Coreei de Sud ar fi trebuit să soluţioneze „definitiv şi ireversibil” litigiul asupra „femeilor de reconfortare” cu ajutorul acestui fond comun, la care statul japonez a contribuit cu un miliard de yeni (8,2 milioane de euro).

Cu toate acestea, fondul nu a funcţionat niciodată bine şi o parte a opiniei sud-coreene a criticat această înţelegere considerând că Japonia deşi plăteşte, nu îşi asumă responsabilitatea juridică deplină.

Chestiunea femeilor sud-coreene forţate să se prostitueze pentru soldaţii japonezi în timpul războiului afectează relaţiile bilaterale de decenii, mulţi sud-coreeni considerând că este un simbol al abuzurilor şi violenţelor comise de Japonia în timpul dominaţiei sale coloniale din 1910 până în 1945.

Japonia şi Coreea de Sud întreţin relaţii foarte furtunoase, mai ales în ultimele luni. În afara disputei legate de femeile de reconfortare, decizia tribunalelor sud-coreene de a ordona companiilor japoneze să compenseze muncitorii forţaţi să lucreze în fabricile lor în timpul conflictului a înrăutăţit recent situaţia.

Ad

Exit mobile version