Scandalul banilor trimiși cash cu avionul de Obama ayatolahilor din Iran, Casa Albă RECUNOAȘTE plata

0
2863

Administrația SUA a recunoscut miercuri că a trimis în Iran un avion cu echivalentul a 400 de milioane de dolari cash, dar a negat că ar fi vorba de o recompensă pentru eliberarea unor ostatici, transmit agențiile DPA și AFP.

AFP menționează că banii, în bancnote de euro și franci elvețieni, au fost trimiși în ianuarie.

Pe 16 ianuarie, Iranul și grupul celor șase puteri — SUA, Rusia, China, Franța, Regatul Unit și Germania — au implementat, la Viena, acordul istoric din 14 iulie 2015 privind capacitățile nucleare iraniene, prin ridicarea sancțiunilor internaționale împotriva Teheranului. Tot în 16 ianuarie, Washingtonul și Teheranul au anunțat eliberarea unor deținuți americani din Iran, în schimbul „clemenței” americane pentru șapte deținuți iranieni. Pe 17 ianuarie, președintele Barack Obama și secretarul de stat John Kerry au anunțat plata de către SUA a 1,7 miliarde de dolari, în contul unei pretinse datorii către Iran care ar fi datat dinaintea revoluției islamice din 1979.

Wall Street Journal, citat de DPA și AFP, a publicat miercuri știrea privind plata celor 400 de milioane în numerar și a afirmat că banii au fost de fapt o recompensă pentru eliberarea deținuților americani.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a declarat că plata nu a reprezentat o recompensă, iar plata s-a făcut în numerar deoarece SUA și Iranul nu au relații bancare. „Este împotriva politicii Statelor Unite să se plătească recompense pentru ostatici”, a insistat el.

Datoria de 1,7 miliarde de dolari a SUA către Iran provine dintr-o achiziție de armament, plătită de Iran chiar înaintea revoluției islamice, reamintește DPA. Cele două țări au rupt relațiile diplomatice după schimbarea de regim de la Teheran, iar armele nu au mai fost livrate. O curte de arbitraj specială de la Haga a stabilit că datoriei de 400 de milioane de dolari i se adaugă dobânzi de 1,3 miliarde.

La Washington, senatorul republican Tom Cotton îl acuză pe preşedintele Obama că “le-a plătit 1,7 miliarde de dolari ayatollahilor pentru răscumpararea prizonierilor”. “Asta vine în contradicţie cu o politică clară a SUA de a nu pune preţ pe capul americanilor şi a făcut ca Iranul să continue să ia ostatici” americani.

Administraţia Obama a refuzat să vorbească initial despre cum a plătit cei 1,7 miliarde de dolari din banii contribuabililor, în ciuda unor interpelări din partea congresmenilor. Tot ce a spus Casa Albă a fost că plata nu a fost făcută în dolari. Congresmanii sunt îngrijoraţi că aceşti bani pot ajunge la aliaţii regionali ai Iranului (Siria, Hezbollah), printre care sunt şi organizaţii desemnate drept teroriste în SUA.

“Plata făcută de preşedintele Obama către Iran în ianuarie, despre care ştim că va finanţa expansiunea militară iraniană, este un exemplu revoltător despre cum acţionează ramura executivă… Subvenţionarea armatei iraniene este poate cel mai rău mod în care pot fi folosiţi banii contribuabililor de către un preşedinte american”, spune senatorul republican James Lankford.