SCANDALUL AMBASADORULUI UE LA LONDRA: UK, singura ţară din lume care nu acceptă să recunoască reprezentanţei UE statutul diplomatic

0
151

Uniunea Europeană deplânge refuzul ”inamical” al Regatului Unit de a acorda statut diplomatic reprezentanţei sale la Londra şi speră să rezolve acest diferend de „manieră satisfăcătoare”, a declarat luni şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, relatează AFP conform Agerpres.

Subiectul a fost discutat în cursul unei reuniuni a miniştrilor de externe ai UE la Bruxelles şi „a prevalat unitatea în a considera că acest gest nu se află printre cele mai amicale”, a comentat Borrell.

„Este primul semnal adresat de Regatul Unit după plecarea sa din UE şi un semn de destul rău augur pentru ceea ce va urma”, avertizat reprezentantul spaniol.

„Avem 143 de reprezentanţe ale UE în întreaga lume şi toate au statutul diplomatic în conformitate cu Convenţia de la Viena care permite reciprocitate. Aceasta este regula”, a afirmat şeful diplomaţiei UE.

„Regatul Unit ar fi singura ţară din lume care nu ar accepta să recunoască reprezentanţei UE statutul diplomatic la care are dreptul”, a subliniat el, adăugând că are „mari speranţe să rezolve acest diferend de manieră satisfăcătoare pentru ambele părţi”.