Legea redevențelor ar putea trece prin Parlament în prima parte anului viitor, iar aplicarea acesteia să se facă din 2017, a declarat, joi, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.
România are printre cele mai mici redevențe, afirmă specialiștii.
După ce au ratat startul în 2014 cu schimbarea sistemului de redevențe, cu toate că acesta expira la 31 decembrie anul trecut și se știa de mult acest lucru în aprilie 2015 un nou termen legal a fost ignorat de Guvernul Ponta.
Executivul a uitat la acel moment din nou de revedenţele care ar putea furniza bani în plus la bugetul de stat, deși noua lege privind redevenţele obliga cabinetul Ponta să o dezbată și definitiveze în aprilie 2015.
Practic guvernul dă companiilor petroliere un termen de grație de 3 ani cu aceleași redevențe mici.
Ministrul Finanțelor a mai spus că legea ar urma să ajungă în Parlament anul acesta, să fie dezbătută și aprobată în prima parte anului viitor și să se aplice din 2017. Teodorovici a refuzat să ofere însă detalii despre valoarea redevențelor din viitoarea lege.
Pe de altă parte, președintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gheorghe Duțu, afirma, în mai, că pe termen scurt, o majorare spectaculoasă a redevențelor este puțin probabilă și că noile redevențe se vor aplica, cel mai probabil, acordurilor petroliere viitoare.
„Acordurile existente au fost deja semnate cu niște clauze care includ redevențele actuale, pe baza cărora companiile și-au făcut planuri de afaceri pe 10-15 ani”, explica Duțu.