spot_img
23.9 C
București
sâmbătă, iunie 3, 2023
AcasăActualitateScandaloasa directivă a UE privind renovarea obligatorie a apartamentelor: AMENDĂ DE 50.000...

Scandaloasa directivă a UE privind renovarea obligatorie a apartamentelor: AMENDĂ DE 50.000 EURO

-

Directiva UE EPBD (Directiva privind performanța energetică a clădirilor), care își propune să facă toate casele europene cu emisii zero, impune proprietarilor de case existente obligația de a efectua renovări. Proprietățile care nu îndeplinesc noile cerințe de eficiență energetică nu vor putea fi vândute. Amenda pentru nerespectarea acestei obligații poate ajunge până la 50.000 de euro, scrie Ziarul Românesc din Germania.

- Reclama -

Președintele Asociației Centrale pentru Locuințe (GdW), Axel Gedaschko, critică ferm Parlamentul European pentru noua directivă privind eficiența energetică a clădirilor vechi. În special, avertizează împotriva amenzilor mari. „Dacă proprietarii refuză să efectueze renovarea obligatorie a proprietății, ei vor primi o amendă de până la 50.000 de euro”, a declarat Gedaschko pentru Morgenpost.

Expertul a subliniat că renovarea obligatorie, și astfel adaptarea la reglementările UE, este, de asemenea, foarte costisitoare. „În general, renovarea medie ar fi între 80.000 și 120.000 de euro pentru o casă unifamilială.” Vorbim despre înlocuirea ferestrelor, izolarea tavanului de la subsol și mansardă, înlocuirea caloriferelor și a sistemului de încălzire. „Nu sunt sigur dacă acest preț ar acoperi și izolarea pereților exteriori ai casei”, a spus președintele GdW.

„Directiva, așa cum este, e un dezastru pentru oameni cu venituri mici și mijlocii, care reprezintă majoritatea chiriașilor”, a spus Gedaschko. El a descris ca „iresponsabilă” propunerea Parlamentului European ca toate proprietățile rezidențiale să atingă clasa energetică E a UE până în 2030 și clasa D până în 2033.

Gedaschko s-a referit și la interzicerea noilor sisteme de încălzire cu gaz și ulei. „Protecția climei este o sarcină comună la care toată lumea trebuie să contribuie. Cu toate acestea, trebuie găsite metode corecte de finanțare”, a spus el.

Directiva UE aprobată va obliga toți proprietarii de apartamente și case să efectueze renovări. Indiferent dacă clădirile sunt în Germania, România, Italia sau în altă parte a UE, acestea vor trebui adaptate în ceea ce privește eficiența energetică. Dacă se va dovedi că nu au fost renovate și adaptate la noile reglementări, nu vor putea fi vândute sau închiriate.

Potrivit portalului italian „ilParagone”, directiva prevede interzicerea închirierii și vânzării de proprietăți „care nu îndeplinesc cerințele claselor energetice” începând cu 2030. În practică, pentru proprietarii de apartamente și case, aceasta înseamnă nevoia de a efectua lucrări de renovare costisitoare. 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img