spot_img
4.1 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăDezvaluiriScandaloasa afacere a petrolului din Marea Neagră: Aproape gratis pe 45 de...

Scandaloasa afacere a petrolului din Marea Neagră: Aproape gratis pe 45 de ani

-

Legea privind derularea operaţiunilor petroliere pe mare (offshore) care urmează să fie adoptată de Parlament are numeroase puncte scandaloase.

- Reclama -

Articolul 7 referitor la obținerea documentațiilor de urbanism. În forma Guvernului, articolul prevedea că lucrările realizate până la terminalele de coastă pentru transportul gazelor pot fi făcute fără obligația operatorilor de a obține documentațiile de urbanism. Senatul a modificat articolul, eliminând această obligație inclusiv pentru lucrările de la terminalele de coastă, notează HotNews.

- Advertisement -

Articolul 18 referitor la modul de taxare a producției petroliere offshore. În forma trimisă de Guvern și aprobată de Senat se prevede că operatorii beneficiază, pe toată perioada derulării acordurilor petroliere, de nivelul de redevență actual, așa cum au cerut investitorii. Acest lucru ar însemna ca încă 45 de ani, cât ar dura un acord plus prelungiri, operatorii să plătească aceleași redevențe care se aplică în întreg sectorul petrolier, și onshore, și offshore, și care sunt neschimbate din 2004, de când a fost privatizat Petrom. Aceste redevenţe sunt foarte mici, mult sub media mondială.

Articolul 18 mai prevede și exceptarea de la plata unor taxe. Articolul arată că spre deosebire de producția petrolieră onshore, cea offshore ar urma să fie exceptată de la OG 7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor obținute ca urmare a dereglementării prețurilor la gaze și de la OG 6/2013 privind instituirea unor măsuri speciale pentru impozitarea exploatării resurselor naturale, altele decât gazele naturale. 

- Advertisement -

Articolul 19 referitor la creditul fiscal. Articolul prevede că „în situația în care titularii acordurilor petroliere referitoare la perimetrele offshore aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei legi sunt obligați să plătească orice sume percepute de autoritățile publice în plus față de sumele care ar fi fost datoare în conformitate cu prezenta lege, aceștia vor fi îndreptățiți la un credit fiscal integral calculat anual pentru sumele suplimentare achitate”. Creditul fiscal va fi acordat sub forma unui drept de restituire la nivelul cheluielilor sau costurilor pe care titularul le are prin plata sumelor suplimentare prevăzute în prezentul aliniat.

Articolul 23 referitor la contravenții și sancțiuni. Amenzile pentru nerespectarea unor prevederi tehnice referitoare la lucrări sunt ridicol de mici. „Daca o companie petroliera construieste fara autorizatii, plateste amenzi intre 1000 si 100.000 de lei. Daca nu respecta autorizatiile, plateste tot atat”, a remarcat Otilia Nuțu, politici publice in energie si infrastructura la Expert Forum.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img