Scandal sexual la Orchestra Regală din Amsterdam

0
12

Prestigioasa Orchestră Regală din Amsterdam a anunţat joi concedierea dirijorului italian Daniele Gatti, în urma acuzaţiilor de hărţuire sexuală publicate de Washington Post în contextul mişcării #MeToo, potrivit AFP citată de agerpres.

”Orchestra Regală Concertgebouw a pus punct colaborării cu dirijorul Daniele Gatti, decizie care va avea un efect imediat”, a declarat instituţia într-un comunicat, acuzându-l pe muzician că a provocat ”un prejudiciu ireparabil”.

Gatti, în vârstă de 56 de ani, a dirijat Orchestra Naţională Radio din Franţa din 2008 până în 2016, când a preluat conducerea Orchestrei Regale Concertgebouw din Amsterdam.

Muzicianul este acuzat de mai multe femei de comiterea unor acte de hărţuire sexuală în 1996 şi în 2000. Danielle Gatti a negat acuzaţiile şi şi-a cerut scuze în cazul în care aceste femei ”nu s-au simţit tratate cu respect”, a relatat cotidianul olandez NRC.

Acuzaţiile, care vizează şi alte nume mari din lumea muzicii, au fost culese şi compilate de Washington Post şi publicate în data de 26 iulie.

”Acuzaţiile împreună cu reacţiile domnului Gatti au provocat multă agitaţie în rândul muzicienilor şi al personalului”, se mai spune în comunicatul orchestrei din Amsterdam.

”După publicarea articolului din Washington Post, mai multe colege din Orchestra Concertgebouw au relatat experienţe în care a fost implicat domnul Gatti şi care sunt inadecvate cu postul său de dirijor”, a adăugat instituţia.

”Acest lucru a provocat un prejudiciu ireparabil de încredere între orchestră şi dirijor”.

Născut la Milano, Daniele Gatti a ocupat şi postul de director muzical al academiei Sainte-Cécile din Roma (1992-1997). Principal dirijor invitat în cadrul Royal Opera House din Londra (1994-1997), a fost, de asemenea, director muzical în cadrul Royal Philharmonic Orchestra din Londra (1996-2009) şi al Teatro Communale din Bologna (1997-2007).