Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a trimis marți o scrisoare liderilor statelor membre ale UE în care solicită să se renunțe la ideea stabilirii unor noi cote obligatorii de refugiați, care în opinia sa sunt ‘ineficiente’ și ‘provoacă diviziuni’ între țările blocului comunitar, inițiativa sa fiind însă respinsă miercuri de responsabilii Comisiei Europene, relatează agențiile AFP și EFE.
Cotele obligatorii adoptate prin majoritate calificată în septembrie 2015 prevedeau relocarea în statele UE a 160.000 de refugiați din taberele din Grecia și Italia. Dar la finalul acestui program, în septembrie 2017, au fost în total relocați circa 32.000 de refugiați și alte câteva mii au rămas eligibili pentru relocare, rezultat departe de obiectivele inițiale. Polonia, Cehia și Ungaria au refuzat să accepte cotele obligatorii, deși împotriva lor Comisia Europeană a inițiat proceduri de infringement pe acest subiect și în plus le-a trimis în fața Curții de Justiție a UE.
Prin urmare, în scrisoarea adresată liderilor europeni, ce se reunesc joi și vineri la Consiliul European de iarnă și au pe agenda summitului acest subiect, Tusk le-a propus o discuție ‘deschisă și sinceră’ asupra ‘a ceea ce a mers și nu a mers’ în răspunsul UE în fața crizei provocate de valul migrator.
În concluziile scrisorii, Tusk cere ca statelor aflate în prima linie a valului migrator să li se ofere un sprijin financiar, iar în viitorul cadru bugetar multianual al UE să fie prevăzute sume ‘destinate opririi migrației ilegale’.
Dar executivul comunitar nu este de acord cu evaluarea lui Tusk, în special solicitarea renunțării la cotele obligatorii. ‘Comisia Europeană dezaprobă ferm declarația conform căreia relocarea, ca răspuns în situație de urgență, a fost ineficientă’, a răspuns miercuri purtătorul de cuvânt al Comisiei, Margaritis Schinas.