spot_img
2.2 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăDezvaluiriScandal la Ministerul Culturii

Scandal la Ministerul Culturii

-

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a anunţat vineri 6 ianuarie concurs de proiecte dedicate Zilei Culturii Naţionale (15 ianuarie). Termenul scurt, 10 zile, pentru a alege proiectele şi a le implementa, a dus la revoltă civică şi flash-mob virtual, transmite Mediafax.

- Reclama -

Jurnalista Andra Matzal a observat că pe pagina cultura.ro a apărut un ”ANUNŢ PUBLIC” cu următorul text: ”Privind sesiunea de selecţie a proiectelor şi acţiunilor culturale dedicate Zilei Culturii Naţionale – 2017”.

- Advertisement -

Aparent, o licitaţie deschisă adresată oricui doreşte să se exprime artistic privind Ziua Eminescu, 15 ianuarie 2017. Suma pusă în joc: 200.000 lei ”pentru sprijinirea derulării proiectelor şi acţiunilor culturale dedicate Zilei Culturii Naţionale, în anul 2017”.

Un calcul simplu arată că:

- Advertisement -

1. Vineri, 6 ianuarie – Este ziua anunţului (weekend, nu).

2. Miercuri, 11 ianuarie – Expiră termenul de depunere a solicitărilor de finanţare.

3. Duminică, 15 Ianuarie este data evenimentului în sine. În 4 zile, ministerul face selecţia proiectelor, îi anunţă oficial pe câştigători, iar aceştia au un timp scurt de câteva zile/ore să realizeze ce-au promis.

4. Duminică, 15 Ianuarie – în Ziua Culturii Naţionale, vor fi “derulate” proiecte finanţate cu 200.000 lei, bani publici, şi realizate, în pripă, de miercuri până duminică.

Sunt 6 (şase) zile cu totul între anunţ şi termenul limită. Iar în anunţul ministerului nu sunt precizări minime. Ce proiecte sunt eligibile? Care e tematica proiectelor? Care sunt criteriile de selecţie? Ce trebuie să explici în solicitarea de finanţare?

În aceste condiţii, pe Facebook s-a coagulat un protest virtual. S-a trecut la acţiune, astfel:

În calitate de contribuabil-cetăţean, interesat de cheltuirea banului public dar şi interesat de destinul comunităţii, au fost trimise mii de emailuri în weekend la [email protected] şi [email protected] care au cuprins mesajul redactat de unul dintre iniţiatori, Gabriel Sandu:

”Bună ziua,

Ca urmare a anunţului din 6 ianuarie 2017, cu privire la „Ziua Culturii” din 15 ianuarie a.c. (http://www.cultura.ro/anunt-public) pentru care alocaţi 200.000 de ron în vederea unor acţiuni culturale, aş dori să primesc mai multe informaţii, care nu sunt cuprinse în anunţul dat de dumneavoastră.

a) Cine poate aplica, care sunt criteriile de eligibilitate?

b) Care sunt criteriile de selecţie?

c) Care sunt ariile tematice pe care le căutaţi ?

d) Ce trebuie să conţină solicitarea de finanţare?

Mulţumiri,

XXXXX”

După câteva ore de la această mobilizare civică, contul de email al ministerului dădea erori semnificative în receptarea mesajelor.

Disproporţia se observă nu doar între termemii organizării-implementării concursului de idei, dar şi în tratamentul anti-identitate naţională destinat lui Eminescu însuşi. Primul pas al ministerului patriotic denumit al Identităţii Naţionale eşuează într-o acţiune care are caracteristici pline de spiritul lui Caragiale: heirupism, mişto, dedicaţie. Eminescu, nici în 2016, nu scapă de superficialitate, dezinteres, iz de conspiraţie, umbre pe care le denunţa în operele sale poetice.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img