spot_img
14.8 C
București
duminică, mai 19, 2024
AcasăAnalizeScandal în tabăra Macron înainte de preluarea duminică a mandatului prezidențial

Scandal în tabăra Macron înainte de preluarea duminică a mandatului prezidențial

-

Tânărul președinte francez Emmanuel Macron, care își preia oficial atribuțiile duminică, se confruntă cu primele tensiuni în tabăra sa în timp ce se pregătește pentru bătălia decisivă de la alegerile legislative din luna iunie, relatează vineri AFP conform Agerpres.

Prezentarea listei cu candidații la aceste alegeri ar fi trebuit să fie primul semnal consistent al înnoirii clasei politice pentru care noul președinte a pledat în campania electorală. Dar lista cu numele primilor 428 dintre cei 577 de aspiranți la un post de deputat din partea formațiunii ‘La République en marche’ a atras critici din partea celui mai important aliat al lui Macron, centristul François Bayrou, președintele partidului MoDem.

- Advertisement -

‘Lista (…) este cea a mișcării politice En Marche! (numele formațiunii lui Macron înainte de a fi schimbat în ‘La République en marche’ — n.r), ea nu este în niciun caz cea pentru care MoDem și-a dat acordul’, a declarat Bayrou, adăugând că ‘din prima zi a înțelegerii’ a convenit cu Macron asupra unor candidaturi comune în toate cele 577 de circumscripții.

Această dispută se adaugă foiletonului mediatic despre posibila cooptare în majoritatea prezidențială a fostului premier socialist Manuel Valls, temă pe care partidul de dreapta ‘Republicanii’ încearcă să o exploateze pentru a-și reconstrui imaginea după rezultatul slab de la prezidențiale. Astfel, unul dintre liderii acestei formațiuni, François Baroin, l-a acuzat pe Macron că a început o ‘operațiune de reciclare a Partidului Socialist’.

- Advertisement -

În acest timp, unii reprezentanți ai dreptei sunt seduși de Emmanuel Macron, iar numele unora sunt evocate inclusiv ca variante pentru postul de premier. Dar în echipa președintelui centrist se află și foști membri ai Partidului Socialist, iar pe lista de candidaturi a partidului prezidențial se regăsesc, printre numeroase nume noi în politică, și 22 de deputați din vechea majoritate, dintre care 16 provin din Partidul Socialist.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img