spot_img
-1 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăAnalizeScandal în justiție după ce Guvernul a reorganizat DIICOT: Procurorii la ordinul...

Scandal în justiție după ce Guvernul a reorganizat DIICOT: Procurorii la ordinul Ministrului Justiției

-

Unele prevederi din ordonanta de urgenta adoptata miercuri, prin care Guvernul a reorganizat Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism, au fost contestate de Parchetul General, condus de Augustin Lazar. Intr-o adresa trimisa in urma cu doua saptamani de  la CSM, unde s-a dezbatut proiectul de ordonanta, se arata ca „Ministerul Public nu este de acord cu avizarea acestui proiect in forma prezentata de Ministerul Justitiei”. Parchetul General a cerut sa-si pastreze dreptul de a numi sau revoca procurorii DIICOT. In forma propusa de Ministerul Justitiei se prevede ca numirea si revocarea procurorilor DIICOT sa se realizeze de procurorul sef al acestei directii, scrie Hotnews.

- Reclama -

O alta prevedere extrem de controversata ii da ministrului Justitiei parghii de control direct asupra procurorilor. Au mai existat astfel de initiative in trecut, dar au fost respinse de corpul magistratilor

- Advertisement -

Dintre membri CSM, sase s-au pronuntat pentru aviz negativ si zece pentru aviz pozitiv. Cei care au votat impotriva sustin ca DIICOT a copiat modelul DNA de organizare, capatand mai multa autonomie, dar nu a obtinut si instrumentele necesare. Mai concret, DIICOT in forma reorganizare nu dispune de propria politie judiciara, ci lucreaza mai departe cu politisti de la Biroul de Combatere a Crimei Organizate din Ministerul de Interne.

O alta noutate criticata a fost dreptul acordat DIICOT de a-si infiinta sectii, pana acum Directia avea doar servicii si birouri. „Posturile de sefi de sectie vor putea fi negociate politic”, au declarat pentru HotNews.ro surse din magistratura. O alta noutate este infiintarea unui nou post de adjunct. „Acestea nu sunt masuri de eficientizare, creste doar eficienta celui care conduce structura”, au mai precizat sursele citate.

O alta masura criticata de oponentii proiectului este faptul ca ministrul justitiei si-a creat prin in premiera dupa 2004 parghii de control direct asupra procurorilor. Astfel, ordonanta de urgenta modifica si legea nr.304/2004 privind organizarea judiciara.
- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img