SCANDAL ÎN GERMANIA: Toți românii sunt suspecți. Poliția cere hotelurilor să spună dacă au oaspeți din România

0
71

Înainte de festivalul „Highfield” de lângă Leipzig, desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute între 16 și 18 august, cu 30.000 de participanți, poliția a cerut în scris operatorilor hotelieri să anunțe dacă au oaspeți români. Acum poliția din Leipzig este acuzată de rasism, scrie Ziarul Românesc din Germania.

Polițiștii au scris scrisori proprietarilor de hoteluri și hosteluri, prin care aceștia era invitați să denunțe la poliție sosirea oricărui român. Motivul este scris în scrisoare: anchetele au demonstrat că mai multe bande de români sunt responsabile de furturi. 

Printr-un mesaj pe Twitter, poliția a justificat scrisoarea printr-un articol din legea poliției saxone: „În termenii stabiliți de lege, poliția poate adopta măsurile necesare pentru a evita problemele de siguranță și ordine publică”.

Purtătorul de cuvânt al poliției, Andreas Loepki, a declarat că e baza schimburilor de date la nivel național, s-a identificat un grup de infractori activ la festival. În trecut au mai fost furturi operate de acest grup, cu ocazia altor evenimente la Leipzig.

Una dintre primele reacții a venit de la deputata Juliane Nagel (Die Linke) din parlamentul statal, care a declarat: “Sunt șocată. Poliția saxonă acționează sub profil rasial la lumina zilei, incluzând originea unei persoane între înclinațiile sale criminale” Ea a adăugat, într-un mesaj pe Twitter: “Din nou metode dubioase ale poliției. Fascismul cotidian sosește sub forma unei scrisori oficiale formulată educat”

Un ong din Leipzig care monitorizează abuzurile poliției, Cop Watch Leipzig, consideră că poliția a depășit limitele. Procedeul pune toți românii sub suspiciune generală și nu are nimic de-a face cu”experiența criminologică, ci cu comportament rasist”. „Cu acest apel, poliția a dat dovadă de atitudine antiromânească care confirmă prejudecățile și are un efect stigmatizant asupra persoanelor din acest grup etnic. Aceasta încalcă principiile de nediscriminare și nu constituie p anchetă de siguranță acceptabilă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Cop Watch pentru MDR SACHSEN.

Ambasada României la Berlin nu a reacționat.