Home Externe Scandal în Franța după arestarea unui general pentru participare la manifestații anti-migranți

Scandal în Franța după arestarea unui general pentru participare la manifestații anti-migranți

0

Arestarea în cursul zilei de sâmbătă, la Calais, în marja unei demonstrații islamofobe, a generalului Christian Piquemal, de 75 de ani, agită apele în politica și în presa franceză. Le Monde explică faptul că generalul nu este altul decât un fost șef al Legiunii străine, transmite Radio France Internationale.

Arestarea în cursul zilei de sâmbătă, la Calais, în marja unei demonstrații islamofobe, a generalului Christian Piquemal,de  75 de ani, agită apele în politica și în presa franceză.

Le Monde explică faptul că generalul nu este altul decât un fost șef al Legiunii străine între 1994 și1999 și a fost arestat sâmbătă alături de alte patru persoane. Arestarea a fost denunțată  nu doar de Frontul Național, dar, de asemenea, și de voci mai apropiate de dreapta tradițională.

Mulți critici au evocat un dublu standard –  manifestațiile de la Calais au fost interzise, dar militanților de stânga din organizația ”Fără Frontiere” li s-a permis să demonstreze la Rennes, tot pe 6 februarie.

Le Monde încearcă să răspundă unor întrebări pe care opinia publică franceză și le pune în acest moment. În primul rând,  cine a organizat demonstrația din Calais?

Este vorba despre simpatizanți francezi ai mișcării islamofobe germane PEGIDA. Acest mic grup, care a adunat câteva sute de oameni la un prim eveniment în Calais, în noiembrie 2015, nu strălucește prin toleranță. E suficient să consulți pagina sa de Facebook pentru a găsi foarte multe link-uri către site-uri de dreapta radicale, și comentarii pline de ură.

După ciocnirile între extrema dreaptă și militanții extremei stângi, în ultimele săptămâni, Ministerul de Interne a interzis manifestația de la Calais. Sâmbătă, câteva sute de demonstranți au încercat, totuși, să se adune în oraș. După mai multe ciocniri și somații ale forțelor de ordine,au avut loc o serie de arestări.

Este acest tip de rețineri unul neobișnuit? Nu. Ori de câte ori un miting este interzis, organizatorii și participanții se expun la sancțiuni. Codul Penal prevede un an de închisoare și 15.000 de euro amendă pentru participarea la o adunare neautorizată, după somația de dizolvare.

Justiția a mai condamnat participanți la mitinguri interzise – cum a fost cazul a șase activiști pro-palestinieni, în 2012.

Și la Rennes au avut loc rețineri, după excesele de la mitingul  de sâmbătă al activiștilor de stânga.

Apoi, ce îndatoriri are, până la urmă, un militar în retragere? Statutul Militar, încă din 1905 specifică interzicerea participării ofițerilor în rezervă la grupuri militante. Iar arestarea fostului șef al legiunii străine apare într-un anumit context – și anume că ofițeri superiori ai armatei au participat la demonstrațiile împotriva căsătoriilor între homosexuali, în 2013. Iar o parte a extremei drepte agită chiar fantezia unei insurecții militare.

Cât despre Statul Major francez, acesta recunoaște că este vigilent cu privire la aceste tendințe.

Ad

Exit mobile version