spot_img
22.3 C
București
joi, iunie 8, 2023
AcasăAnalizeScandal franco-german

Scandal franco-german

-

Un conflict a izbucnit între Germania și Franța din cauza dezacordurilor privind interzicerea mașinilor ICE și a energiei nucleare, scrie Politico.

- Reclama -

Liderii UE se vor întâlni la Bruxelles joi și vineri pentru a discuta despre competitivitatea economică a blocului și sprijinul pentru Ucraina , dar conflictul dintre Berlin și Paris amenință să perturbe negocierile.

Anterior, Germania, împreună cu un grup mic de aliați, inclusiv Italia , au blocat o decizie a UE de a interzice vânzările de mașini cu motoare convenționale până în 2035, ceea ce a provocat un „scandal”. De exemplu, Berlin insistă asupra excluderii unei alternative sintetice la combustibilii fosili, de care ar beneficia industria auto germană, dar Parlamentul European i-a respins deja de două ori cererea.

Acest lucru a provocat critici ascuțite din partea Franței, care, la rândul ei, urmărește includerea energiei nucleare în lista tehnologiilor „curate” ale Uniunii Europene, ceea ce a stârnit indignarea Germaniei, scrie Politico.În același timp, presiunea guvernului lui 

Olaf Scholz , care include „verzii” germani asupra Comisiei Europene , care a redus importanța energiei nucleare în problema decarbonizării UE, „a înfuriat în special Parisul”.

La începutul acestei săptămâni, președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a protestat într-o scrisoare către Consiliul UE față de încercările „de ultimă oră” ale Germaniei de a schimba legislația convenită de bloc în domeniul transportului auto.

In același timp, secretarul de stat german pentru Afaceri ale Uniunii Europene, Anna Luhrmann, și-a exprimat speranța că dorința Berlinului de a influența legislația UE nu va încuraja alte țări să încerce să repete acțiunile sale pentru a-și proteja interesele naționale.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img