Home coronavirus CINE MINTE? Scandal diplomatic România-Austria pe trenurile cu îngrijitoare la Viena

CINE MINTE? Scandal diplomatic România-Austria pe trenurile cu îngrijitoare la Viena

0

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a declarat vineri, la Timişoara, că până în momentul de faţă nu există înregistrată nicio solicitare din partea vreunui oficial austriac cu privire la un tren care să plece din Gara Timişoara, pe 2 mai, pentru a transporta în Austria forţă de muncă din România pentru îngrijirea vârstnicilor din această ţară, transmite Agerpres.

Lucian Bode a subliniat că este vorba despre „declaraţia unui politician” austriac şi că dacă se va ajunge la un acord guvernamental, „nu va veni cine va dori în România cu trenul să ia pe cine va dori din România, în gară, să-i ducă unde doresc ei”.

„Eu am văzut această comunicare publică din partea unui oficial austriac. La Ministerul Transporturilor nu există nicio solicitare oficială din partea vreunui oficial austriac pentru acel tren care să pornească din Timişoara pe data de 2 mai. Noi am cerut să facă demersurile şi am transmis adrese oficiale către Ministerul Afacerilor Externe, către ambasadă, către Ministerul Afacerilor Interne, să ne spună dacă la ei a ajuns vreo astfel de solicitare. La noi nu a ajuns”, a afirmat Lucian Bode.

Ministrul Transporturilor a mai spus că este „potrivit” orice demers care respectă ordonanţele militare în vigoare în România şi a atenţionat că ţara noastră se mai află în stare de urgenţă „cel puţin până în data de 15 mai”.

„În această perioadă avem obligaţie zero de a implementa tot ceea ce s-a stabilit prin ordonanţele militare pentru a proteja populaţia, pentru a respecta măsurile sanitare şi să ne gândim în acelaşi timp cum menţinem în viaţă toate sectoarele economice. (…). Dacă vom ajunge la un acord guvernamental (cu Austria, n.r.), fiţi convinşi că nu va veni cine va dori în România cu trenul să ia pe cine va dori din România, în gară, să-i ducă unde doresc ei. Dacă se va ajunge la operaţionalizarea unui astfel de tren, această activitate se va desfăşura după regulile statului român. Deocamdată nu avem nicio solicitare oficială, ci doar o declaraţie a unui politician din Austria, pe care o tratăm ca o declaraţie. Din punctul nostru de vedere, nimic concret”, a detaliat ministrul Bode.

Din 2 mai, aproximativ 1.000 de îngrijitori români vor fi scutiți de restricțiile de ieșire și vor putea intra în Austria fără oprire în Ungaria. 33.000 de persoane în vârstă din Austria sunt dependente de îngrijire 24 de ore din 24, anunță presa austriacă conform Ziarului Românesc din Austria.

Până acum, intrarea din România în Austria era posibilă doar cu avionul, datorită reglementărilor stricte de frontieră din Ungaria. Din mai, îngrijitorii români pot călători prin Ungaria cu un ”tren de culoar” către clienții care au nevoie de îngrijire în Austria și apoi, la terminarea perioadei legale, să vină înapoi acasă. Ministrul Karoline Edtstadler (ÖVP) a anunțat joi această soluție, care a fost negociată cu Ungaria și România. Restricțiile de ieșire pentru îngrijitorii din România au fost, astfel, relaxate.

ÖBB va pune la dispoziție de acum – în numele Camerei de Comerț din Austria – trenuri speciale către și dinspre România începând cu 2 mai. Cel mult patru pasageri vor fi cazați în canapele cu 6 locuri, care ar trebui să asigure că se păstrează distanța de siguranță necesară. Iar călătorii trebuie să poarte măști de protecție. Ruta trenului special, care circulă fără escala, va fi la Timișoara – Viena.

Trenurile pot fi închiriate prin intermediul organizațiilor respective din Austria, de exemplu prin statele federale, camerele sau agențiile de plasament pentru îngrijitori. De asemenea, clienții achită cheltuielile de călătorie. Biletele unice nu sunt vândute pentru călătorii. Trenul circulă săptămânal. Deocamdată, obligația imigranților din România de a intra într-o carantină de 14 zile la sosirea în Austria sau de a efectua un test corona (test PCR) continuă să se aplice.

“Sunt încântat că, în ciuda închiderii frontierei, am reușit să dezvoltăm o soluție comună pentru lucrătorii din România și că personalul de asistență medicală poate călători în Austria cu trenul de noapte la începutul lunii mai”, a spus Edtstadler într-o declarație pentru APA.

”Vă mulțumim pentru implementarea acestei soluții” a spus ministrul Infrastructurii, Leonore Gewessler (Greens) ”precum și partenerii noștri europeni, Ungaria și România, care au făcut posibilă această soluție în ciuda reglementărilor stricte de intrare și ieșire”.

Ad

Exit mobile version