Home Analize Scandal de corupție cu Olimpiada de la Rio

Scandal de corupție cu Olimpiada de la Rio

0

Ziarul francez Le Monde a dezvăluit vineri existența unor suspiciuni de corupție legate de atribuirea Jocurilor Olimpice de vară din 2016 orașului brazilian Rio de Janeiro.

Potrivit informațiilor ziarului, justiția franceză dispune de elemente concrete care pun sub semnul întrebării integritatea procesului de atribuire a JO. Aceste informații arată că Rio ar fi trișat.

Le Monde a dezvăluit că o societate legată de un foarte bogat om de afaceri brazilian a virat, pe 29 septembrie 2009, cu trei zile înainte de alegerea orașului gazdă, 1,5 milioane de dolari fiului lui Lamine Diack, pe atunci președintele Federației internaționale de atletism (IAAF), cea mai mare federație din cadrul mișcării olimpice, și membru al Comitetului Internațional Olimpic (CIO).

Magistrații suspectează că au existat manevre menite să cumpere voturile unor membri ai CIO cu ocazia desemnării. În Franța, o anchetă preliminară a fost deschisă în decembrie 2015 de către parchetul național financiar, care cerceta deja, de mai multe luni, suspiciuni de corupție la vârful IAAF.

Pentru a înțelege cu adevărat afacerea, este nevoie de un flash-back. Pe 2 octombrie 2009, Barack Obama a efectuat o vizită fulger la Copenhaga. În aceeași zi, CIO urma să decidă gazda Jocurilor din 2016. Președintele SUA s-a deplasat în Danemarca pentru a pronunța un discurs „în calitate de locuitor foarte mândru al orașului Chicago”, în fața membrilor instanței olimpice, reuniți cu ocazia congresului.

Prezența lui Obama și a soției sale, Michelle, nu vor fi suficiente pentru a asigura victoria candidaturii americane. Câteva ore mai târziu, Chicago, clasat pe locul 4 în primul tur, a fost primul oraș eliminat.

Între cele patru orașe candidate, lupta a fost foarte strânsă. Madridul s-a impus în primul tur (28 de voturi), urmat de Rio (26), Tokyo (22) și Chicago (18). Situația s-a schimbat însă în turul doi, în favoarea Rio. În al treilea și ultimul tur, după ce Tokyo a fost eliminat, orașul carioca s-a impus în dauna Madridului, cu 66 de voturi față de 32.

Le Monde a adăugat că fostul mare atlet namibian Frankie Fredericks a primit 299.300 de dolari în ziua votului, prin intermediul firmei sale cu sediul în Seychelles, Yemi Limited. Fostul sprinter lucra atunci pentru cadrul CIO și trebuia să se asigure în ce privește buna desfășurare a votului. El este acum președintele comisiei de evaluare a Jocurilor 2024, iar din 2015 este membru al Consiliului IAAF.

Ad

Exit mobile version