Scandal cu Polanski la premiile César

0
23

Alegerea celebrului și controversatului Roman Polanski, acuzat de comiterea unui viol asupra unei minore în anii ’70, pentru a prezida ceremonia de decernare a premiilor Cesar, de la 24 februarie, produce polemici și a generat chiar și un apel la boicot care proiectează o umbră imposibil de ignorat asupra acestei sărbători franceze a filmului, conform AFP.

Ministrul francez pentru familie, copii și drepturile femeilor, Laurence Rossignol, a declarat joi că această alegere este „surprinzătoare și șocantă”. „Este o alegere care demonstrează, din partea celor care au decis să-l numească președintele premiilor Cesar, o indiferență la adresa faptelor de care este învinuit”, a declarat ea.

Regizorul unor producții care au marcat istoria cinematografiei, precum „Tess”, „The Pianist” sau „Rosemary’s Baby”, recompensat cu numeroase premii în întreaga lume, este încă urmărit de justiția americană pentru presupusul viol al unei minore în anul 1977.

Reacția ministrului francez vine după cea a unei organizații feministe, Osez le Féminisme, care și-a exprimat „furia” și a lansat un apel la proteste în fața sălii Pleyel din Paris, unde se va desfășura ceremonia de decernare a „Oscarurilor franceze”. Desemnarea lui Roman Polanski este o lovitură dată tuturor victimelor violurilor și agresiunilor sexuale, conform organizației.

Pe rețelele sociale a fost lansat un apel la boicotarea premiilor sub hashtag-ul „#boycottcesar”. De asemenea a fost lansată și o petiție pe site-ul change.org pentru „destituirea lui Roman Polanski de la prezidiul premiilor César”. Până vineri această petiție adunase peste 45.000 de semnături.

De cealaltă parte, fostul ministru francez al culturii, Aurélie Filippetti, a estimat joi că alegerea lui Polanski exprimă „libertatea absolută a Academiei premiilor César”, și a adăugat că prin această alegere este salutată cariera unui „foarte mare cineast”.

Președintele Academiei franceze de film Alain Terzian l-a numit pe regizor un „estetician insațiabil” în comunicatul în care a anunțat numirea sa ca președinte al ceremoniei și a catalogat filmele sale „Rosemary’s Baby” și „Chinatown” drept „capodopere”.

„Artist, cineast, producător, scenarist, actor și regizor — sunt multe cuvinte pentru a-l defini pe Roman Polanski, dar numai unul pentru a ne exprima admirația și încântarea: Mulțumim, domnule președinte”, adăuga Terzian.

Titlul de președinte al ceremoniei de înmânare a premiilor César este onorific, premiile fiind atribuite de un juriu format din 4.000 de profesioniști din cinematografie împărțiți în 12 colegii (regie, actorie, scenarii, producători etc).

În calitate de președinte al ceremoniei, Polanski va deschide Premiile Cesar cu un discurs înainte de a preda ștafeta prezentatorului, care încă nu a fost stabilit.

Regizorul în vârstă de 83 de ani, care este căutat de SUA după ce a fugit din țară în 1978, după o condamnare pentru un viol asupra unei fete de 13 ani, trăiește în Franța, care nu are tratat de extrădare cu SUA.